Industri
Kärnavfall hanteras bäst på distans
Den amerikanska kärnkraftsindustrin har fått upp ögonen för fjärrstyrda rivningsmaskiner från Skellefteå. Tillverkaren Brokk har fått en stororder, värd mer än tio miljoner kronor, och ett genombrott på den amerikanska marknaden. Företaget Brokk började som en rivningsfirma i Skellefteå, och de arbetade med rivningsarbeten åt kopparsmältverket. Infodringarna till smältverkens ugnar och rännor nöts fort och måste bytas ut med jämna mellanrum. Detta gör man medan ugnen fortfarande är het. - Det tar lång tid och är över huvud taget inget jobb för en människa, säger Anders Norberg, ansvarig för teknikutveckling på Brokk.
Rivningsfirman kom på att här behövdes en maskin och de utvecklade en själva vid slutet av 1970-talet. När den väl var klar insåg de att den också gick att sälja. Utvecklingsföretaget blev Brokk, som nu tillverkar rivningsmaskiner i många storlekar och utföranden. Men grundmodellen är ungefär densamma som den första: en fjärrstyrd grävskopeliknande maskin med utbytbara verktyg.
Från smältverk var steget inte långt till cementgjuterier, där problemen var liknande. De stora volymerna fick de dock i byggbranschen, där deras maskiner kan ta sig runt inuti hus där bara delar ska rivas. Kärnkraftsindustrin, däremot, halkade de in på nästan av en slump. - Det var vår distributör i England som hade känningar i brittiska kärnindustrin. De sålde utrustning från andra tillverkare till dem och såg att våra maskiner kunde användas där, berättar Anders Norberg. Resultatet blev en anläggning för bearbetning av radioaktivt avfall i Sellafield, Storbritannien, där ett 15-tal kranar från Brokk används. Och nu har de fått en liknande order från USA.
Företaget Morrison & Knudsenhåller på att bygga en anläggning för hantering av låg- och medelstrålande radioaktivt avfall. Det handlar om smittat material som röntgenutrustning från sjukhus och delar från kärnkraftsindustrin snarare än kärnbränsle, som ska paketeras för slutförvaring. -Våra maskiners uppgift i flödet är att sönderdela, förpacka, kompaktera och försegla avfallet. Ofta behöver det hackas sönder i lämpliga bitar, berättar Anders Norberg.
Brokks demoleringsmaskiner kommer väl till pass för kärnavfallshantering, där operatören kan sitta bakom ett panoramafönster i blyglas och styra maskinen. En fördel i sammanhanget är att den hydrauliska redskapskopplingen, utvecklad tillsammans med Soneruds i Hudiksvall, även den kan styras på distans. Det innebär att maskinerna till exempel kan byta från stålsax till gripskopa utan att någon behöver gå i närheten av den. - Just för den här nischen är det en förutsättning. Man vill inte vara inne i den här miljön, förklarar Anders Norberg.
Totalt är det fyra demoleringsmaskiner, fast monterade på betongfundament, som ska levereras. Men Anders Norberg poängterar att ordern är större än vad det verkar på antalet maskiner. - Det är mycket verktyg till. Dessutom ska en provinstallation byggas upp och testköras i förväg. Och i det här fallet säljer vi lika mycket dokumentation som maskiner. Det beror helt enkelt på att kärnindustrin har extrema krav på säkerhet.
Det här är deras första order från kärnkraftsindustrin i USA, men Anders Norberg ser den som ett genombrott och hoppas på fler. Brokk har även börjat bearbeta marknaden i Frankrike och Tyskland. -På byggarbetsplatser är våra kranar högteknologi. Men på kärnkraftssidan konkurrerar vi med avancerade industrirobotar. Där anses vår maskin vara enkel och robust.