Industri

Kanada och Mexiko kan få undantag från Trumps tullar

Donald Trump. Foto: TT
Donald Trump. Foto: TT

USA:s president Donald Trump kommer att skriva under ett beslut om de kontroversiella stål- och aluminiumtullarna under torsdagen, rapporterar flera medier.

Publicerad

Sannolikt kommer Kanada och Mexiko att undantas tillfälligt.

En källa till Reuters säger att dokumentet kommer att skrivas under av presidenten på torsdagseftermiddagen lokal tid i huvudstaden Washington, sent på kvällen svensk tid. Därefter kommer tullarna att börja gälla efter ungefär två veckor.

Samtidigt kommer uppgifter om att tullarna inte ska slå lika brett som det tidigare var sagt. Enligt Vita huset kan Mexiko, Kanada och även andra länder få lättnader vad gäller president Donald Trumps planerade strafftullar på import av stål och aluminium.

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders säger att undantagen kommer att bestämmas från "fall till fall" och från "land till land".

Utspelet kommer medan USA förhandlar med just Kanada och Mexiko om framtiden för frihandelsavtalet Nafta.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att erfarenheten visar att det är klokt att avvakta för att se vad Trump egentligen tänker göra.

The Washington Post skriver att det är bestämt att både Kanada och Mexiko ska undantas från tullarna i 30 dagar, en period som kan förlängas beroende på hur det går i Nafta-förhandlingarna.

Tullarna är ett sätt att komma åt import av billigt stål från Kina, som varnar för att ett handelskrig med USA inte kommer att gynna någon.

– Att välja ett handelskrig är fel lösning. I slutändan kommer du bara att skada andra och dig själv, säger Kinas utrikesminister Wang Yi vid en presskonferens, enligt AFP.

I en intervju med tv-bolaget Fox uppger finansminister Steven Mnuchin att det definitivt blir tullar på 25 procent på stål och 10 procent på aluminium.

– Men, återigen, kommer det att finnas en mekanism som innebär att i den mån presidenten vill göra undantag så kan presidenten göra det, säger Mnuchin enligt nyhetsbyrån AP på Twitter.

President Trump väntas skriva under beslutet om de planerade stål- och aluminiumtullarna vid 21.30-tiden svensk tid.