Industri

Jävsrisk i regeringen i KI-affären

Paolo Macchiarini Foto: Lars Granstrand
Paolo Macchiarini Foto: Lars Granstrand

Ministerns närmaste medarbetare Karin Röding skötte kontakterna med Karolinska institutet kring Macchiarini-affären – trots att hon själv var med om att anställa kirurgen.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Nu får jävsrisken henne att kliva åt sidan.

Karin Röding, statssekreterare hos forskningsminister Helene Hellmark Knutsson var involverad i processen när Paolo Macchiarini rekryterades till Karolinska institutet hösten 2010.

Röding var då institutets universitetsdirektör och deltog när beslutet om Macchiarinis anställning fattades.

Trots sin tidigare tjänst har Röding deltagit i regeringens hantering av frågan.

”Jag anser inte att jäv förelåg eftersom jag inte deltog i beslutet eller i beredningen på ett sådant sätt som påverkade bedömningen av gästprofessorns vetenskapliga meriter. Min uppgift var att bevittna att rätt person skrev under beslutet”, skriver Karin Röding i en kommentar till TT.

I slutet av januari – efter att ytterligare tveksamheter kring ärendet framkommit och avgångskrav riktats mot KI:s rektor Anders Hamsten – var Röding den som å regeringens vägnar kontaktade Hamsten för att förhöra sig om KI:s hantering av affären. Efter samtalet uppgav forskningsministern för TT att hon hade fortsatt förtroende för rektorn.

På torsdagen, efter att TT sökt Röding, meddelade statssekreteraren att hon inte längre kommer att jobba med frågan.

”För att det inte ska finnas minsta lilla misstanke om att min tidigare anställning vid KI påverkar Utbildningsdepartementets agerande väljer jag att tills vidare inte delta i departementets beredningar kopplade till KI”, skriver Röding.

Juristen Sten Heckscher har fått i uppdrag att utreda skandalen – ”i hela dess vidd”, som han själv uttrycker saken.

Det innebär att regeringens representant i kontakterna med KI själv kan komma att hamna under Heckschers förstoringsglas.

Ministern vill inte kommentera, men Bo Risberg, professor emeritus i kirurgi och tidigare ordförande i forskningsetikkommittén, säger:

– Det här är ju en förfärlig soppa. Viss form av jäv ligger ju i det här, helt klart. Leijonborg sitter ju också med händerna i syltburken. Styrelsens roll i den här affären måste också utredas.

Bengt Gerdin, som var den som utredde misstankarna om forskningsfusk, anser också att styrelsen bör granskas.

– Det skulle ju ha varit ministern som beställde utredningen, inte Leijonborg, eftersom det innebär att styrelsens roll inte kommer att granskas.

Kungliga vetenskapsakademien (KVA) meddelade på torsdagen att den kräver att utredningen om forskningsfusk återupptas och förs över från Karolinska institutet till Centrala etikprövningsnämnden.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!