Japanskt robotskelett testas i Sverige

2012-08-22 14:21  

En robotdräkt från Japan hjälper rörelsehindrade personer att gå igen. Nu ska Danderyds sjukhus testa tekniken.

När vi vill röra oss så sänder hjärnan nervsignaler till musklerna. Men efter en stroke försämras hjärnans signalering, och patienterna kan få svårt att röra sig.

Det japanska företaget Cyberdyne försöker minska problemet med ett så kallat exoskelett, en robotdräkt som spänns fast utanpå kroppen. Företaget utnyttjar att man kan läsa av nervsignaler via huden, även om de är svaga. Elektroder, som placeras på huden, fångar upp signalerna till de muskler man vill stötta. Signalerna förstärks och används för att styra motorer i robotdräkten. På så vis får patienten hjälp att utföra sina rörelser.

Nu vill Danderyds sjukhus testa robotdräkten kliniskt och tecknar i början av september ett samavtal med Cyberdyne. Tekniken kommer i första hand användas i rehabiliteringen av personer som dabbats av stroke. Längre fram kan även funktionshinder efter andra skador och sjukdomar komma i fråga.

Cyberdyne har bildat företaget Cyberdyne Sweden som siktar på att lansera produkten i Sverige. Robotdräktens namn är HAL, Hybrid assistive limb.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer