Industri

Inga idéer för skogsindustrin

Forskarna bakom företaget Swetreegenomics bygger upp en bank av rättigheter för genförädlade skogsprodukter och trämaterialteknikprofessorn Ulla Westermark i Skellefteå har sålt rättigheterna till sin byggskiva till ett kemiföretag. Skogsindustrin är inte intresserad.

Miljöcertifieringen i skogsindustrin
innebär i realiteten att genmodifierade produkter är affärsmässigt uteslutna och därför i stort sett ointressanta. I den döda zonen lägger det nya forskningsbaserade företaget Swetreegenomics under sig en bank av rättigheter till nya genförbättrade skogsprodukter. De gör det med stöd av det så kallade lärarundantaget för forskare på universitet och högskolor, som innebär att läraren själv behåller rätten till sina resultat.

Swetreegenomics ägs av 25 forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU i Umeå, Umeå universitet och Kungliga tekniska högskolan KTH i Stockholm. Professor Petter Gustafsson på Umeå universitet är vd i Swetreegenomics.

- Vi tar fram 2 000 av trädens gener och undersöker dem systematiskt. Vi får fram både grundforskningsdata och kommersiella rön. Skogsindustrin är mycket traditionell och mycket försiktig bland annat på grund av sina tunga investeringar i maskiner och vi 25 forskare insåg att vi satt på ett unikt material som Sverige inte har råd att mista. Universiteten har inte tillräckliga resurser för patent- och licensieringskostnader. Och vi har överlåtit våra rättigheter enligt lärarundantaget till bolaget.

Såväl EUs regelverk om genmanipulerade grödor som den internationella miljöcertifieringsorganisationen Forest Stewardship Councils FSC regler för ett ekologiskt korrekt skogsbruk blockerar utvecklingen av genförändrade produkter i Sverige och EU. Men de nya produkterna är välkomna på andra marknader.

- Det är framför allt i USA, Kanada och Sydamerika, som Swetreegenomics forskning väckt stort intresse, säger Petter Gustafsson.

Trämaterialteknikprofessorn Ulla Westermark vid institutionen i Skellefteå på Luleå tekniska universitet som tillsammans med en kollega tagit fram en annan miljövänlig och skogsbaserad byggskiva har sålt sin idé, med villkoret att få eventuell framtida royalty.

- Internationellt och framför allt i USA är marknaden för träkompositprodukter redan jättestor och växande men i Sverige finns knappt någon sådan utveckling inom skogsindustrin. Vi har valt att sälja vårt patent till en stor kemikalietillverkare.
 
AV: GUNILLA MOSÈN