Hållbar industri
Industri 4.0 flyttar CIM till lokala moln
Värdefulla tillverkningsmaskiner med gammal inbyggd styrteknik får helt ny molnbaserad virtuell styrning i projektet Picasso, en del av Industri 4.0.
Förutom att koppla ihop industrin i nätverk är nu uppgiften för framtidsprojektet Industri 4.0 att utveckla produktion baserad på Computer Integrated Manufacturing, kombinationen maskin och dator som infördes på 1980-talet. Det var automatiserade styrsystem som baserades på elektronisk hårdvara som var integrerad i maskinen och specialutvecklad för denna.
I det tyska samarbetsprojektet Picasso arbetar nu ett flertal forskningsinstitut och företag med att flytta ut dessa inbyggda styrsystem till lokala molnbaserade nätverk. Målet är att maskinerna ska styras via flexibla programvarulösningar.
Jörg Krüger vid Fraunhoferinstitutet IPK säger att målet är att virtualisera de gamla styrsystemen i maskinerna och ge dem en helt ny mjukvarustruktur, skild från den som satt i maskinen och överflyttad till det egna företagets egna molnsystem.
Tillverkningsmaskiner och robotar får nu en allmän datorstruktur som kan användas för olika styrfunktioner. Industriföretaget behöver då skaffa sig kraftfulla servrar för att skapa en privat molnstruktur.
Fördelen med ett eget moln är att säkerheten kan höjas jämfört med decentraliserade styrsystem. Beräkningskraften kan enkelt skifta mellan exempelvis en fräsmaskin och en robot efter behov.
En annan fördel som Krüger framhåller är att äldre specialmaskiner, vars tillverkare inte längre uppdaterar programvaran, kan få nya styrfunktioner via det egna molnet.
Genom att använda molnbaserad styrning i även mindre tillverkningsföretag blir det möjligt att till låga kostnader öka flexibiliteten i produktionen.