Industri

Hunden visar spår till nervsjukdom

Boxer med sjukdomen ALS. Foto: Howard A Wilson
Boxer med sjukdomen ALS. Foto: Howard A Wilson
Kerson Lindblad-Toh
Kerson Lindblad-Toh

Den obotliga sjukdomen ALS har kopplats genetisk till motsvarande sjukdom hos hundar. Genombrottet kan leda till nya behandlingar.

Publicerad

Sådan husse, sådan hund. Talesättet har en djupare betydelse än fler av oss tror. Vårt genom är ungefär lika stort, runt 20 000 gener, och vi får ungefär samma sjukdomar. Vi utsätts också i stor utsträckning för samma miljöfaktorer.

- Men eftersom vi människor avlat fram vissa egenskaper hos raserna, så har vi oavsiktligt också anrikat gener för vissa sjukdomar, säger Kerstin Lindblad vid Broad Institute i Boston i USA.

- Om vi människor har ungefär 100 till 1000 gener som kan ge skelettcancer så handlar det hos vissa hundraser om fem.

Det är ett faktum som gör det lättare att hitta de genförändringar som är de riktigt viktiga.

Kerstin Lindblad-Toh och kollegor vid University of Missouri har nu hittat en gemensam koppling mellan den svåra nervsjukdomen ALS hos människor och motsvarande sjukdom hos hundar.

Fyndet är ett resultat av att forskarna studerat arvsmassan hos 55 stycken welsh corgi. 38 av hundarna hade sjukdomen, övriga var friska. När arvsmassan jämfördes hittades en mutation som skiljde de friska hundar från de sjuka. Mutationen finns också hos patienter med en ärftlig typ av ALS.

Upptäckten innebär att hundar nu kan användas för att hitta fler ALS-gener och för att utveckla behandlingar mot sjukdomen.

- Vi hoppas kunna hitta gener som påverkar debutåldern, vilket kan leda till mer specifik behandling hos både hund och människa, säger Kerstin Lindblad-Toh.