Hållbar industri

Hos Bergs rullar det på

Samtidigt som Bergs Engineering monterade ihop sin största maskin hittills, för leverans till Kina, kom en ny order från samma marknad.

Publicerad

18 miljoner kronor är ungefär hälften av vad maskinbyggaren Bergs Engineering i Falun hoppas omsätta under 2009. Det är också ordervärdet på den nya kantbearbetningsmaskinen till Kina.

-?Vi behöver några order till under 2009, men det här ger oss en bra grund att stå på, säger företagets grundare och avgående vd Sune Bergs.

Det är inte samma kund som ska ha den nya maskinen, men båda beställarna är statligt ägda tillverkare av kopparband.

-?Det är bandmaterial i koppar mellan 0,5 och 2,5 mm, valsade produkter som ska användas i transformatorindustrin. Det är noga med kantens utseende, det krävs rätt form och att den är utan grader, annars kan det uppstå elektriska fenomen. Vi har en rad nya tekniska lösningar här som vi är stolta över, säger Sune Bergs.

De båda maskinerna bearbetar coils, rullar med valsade band, på upp till sju ton.

-?Vi hänger upp en rulle, så spolas bandet genom maskinen. Under genomspolningen bearbetas kanten på tre sätt, med skärstål, med presshjul och med roterande knivar, sedan är den slät och fin.

Efter bearbetningen rullas plåten in i skyddspapper som ska hindra att den nya ytan skadas. Att lägga i papperet precis när upprullningen startar var tidigare ett farligt moment.

-?Nu sker det helt automatiskt. Ingen operatör behöver stå vid haspeln när maskinen startas.