Industri

Här kommer prylen som ställer diagnos

Diagnosapparaten Scout från företaget Scanadu ska hjälpa människor att få daglig koll på sitt hälsotillstånd – ett slags modern variant av febertermometern.
Diagnosapparaten Scout från företaget Scanadu ska hjälpa människor att få daglig koll på sitt hälsotillstånd – ett slags modern variant av febertermometern.

Istället för febertermometer – nu kommer prylen som ställer diagnos och ger rekommendation om vård. Och den är kopplad till mobilen.

Publicerad

Diagnosapparaten som kallas Scout kommer från företaget Scanadu i Silicon Valley. Meningen är att den ska ge konsumenter en möjlighet att dagligen kontrollera sitt hälsoläge och även ställa enkla diagnoser. Siktet är inställt på säljstart under 2013 och ett pris under 1000 kronor.

Scanadu deltar i tävlingen Tricorder X Prize som 2015 ska belöna den apparat under 2,3 kg som på bästa sätt kan diagnosticera 15 utvalda sjukdomar i en testgrupp. Vinsten är 10 miljoner dollar.

Dessutom deltar Scanadu i Nokia Sensing X Challenge med 2,25 miljoner dollar i prispott för teknik som revolutionerar digital sjukvård.

Scout är lite större än en kortlek och mäter sex olika värden på några sekunder – puls, temperatur, elektrisk hjärtaktivitet, pulsvariation, syresättning samt pulsvågshastighet för tryckvågen i blodet.

Värdena skickas trådlöst via bluetooth till en mobil där de analyseras av en app – bland annat kan blodtrycket beräknas ur informationen.

Apparaten kompletteras av två enkla engångstester som ska lanseras samtidigt – Scanaflo och Scanflu.

På en testyta placeras några droppar urin respektive saliv. Ytan och en id-kod fotograferas sedan med appen som ger besked om olika indikatorer – Scanaflu om förekomst av streptokocker, influensa, adeno- och rsv-virus, och Scanaflo om havandeskapskomplikationer som njursvikt och diabetes.

I ett pressmeddelande skriver Scanadu att de tre verktygen kommer att bli den viktigaste innovationen i hemsjukvård sedan termometern.

Men även om de blir bland de första att verkligen säljas ingår de i en stark trend kring portabla sensorer och små apparater för diagnosticering av hälsotillstånd, ofta i kombination med mobiler.

Insamlade hälsodata från individer väntas också leda till tjänster som ger besked om utbredning av smittsjukdomar som influensa, i stil med Google Flu Trends, fast med betydligt högre lokal precision.

Bidrar till trenden gör en rörelse som kallas Quantified Self och som handlar om att registrera olika mätbara data i den egna kroppen och det egna livet.

Scanadu grundades 2010 av Walter de Brouwer som nu är vd för företaget.

Här är en ett kort videoklipp som visar hur företaget tänker sig en möjlig utveckling:

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/KSwMauCno6o" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>