Hållbar industri

Här är verkstadspressen 2.0

Är det här världens första automatiserade verkstadspress? Ja, i alla fall enligt Niko Kärjenmäki, automationsingenjör hos Mkh Press. Foto: Kalle Wiklund
Är det här världens första automatiserade verkstadspress? Ja, i alla fall enligt Niko Kärjenmäki, automationsingenjör hos Mkh Press. Foto: Kalle Wiklund

Det ser ut som en vanlig verkstadspress. Men genom att låna teknik från helautomatiserade produktionspressar har finska Mkh Press skapat något eget.

Publicerad

Pressen på 100 ton som MHK Press premiärvisade på underleverantörsmässan Elmia Subcontractor i Jönköping är resultatet av två års arbetet.

Målet under utvecklingsprocessen har varit tydlig:  Att ta verkstadspressen vidare till nästa nivå genom att låna in teknik från helautomatiserade produktionspressar.

Till det yttre ser det ut som en ganska vanlig verkstadspress, men när man kommer närmare ser man att den bland annat är utrustad med en digital skärm och en joystick som gör det möjligt för användaren att ställa in slaglängd, hastighet, tryck och tidsintervaller med några enkla knappstryck.

- Vi har ett plc-baserat kontrollsystem med pekskärm och egenutvecklat gränssnitt för att vem som helst lätt ska kunna programmera pressen, säger Niko Kärjenmäki, automationsingenjör hos Mkh Press.

Maskinen har också ett gäng inbyggda sensorer, bland annat en mätstav som kontrollerar att distansen blir rätt, tryckmätning i toppen på cylindern för att mäta kraften på själva pressningen, och frekvensomvandlare på pumpen för att justera flödet av olja för att få till olika hastigheter.

- Vi siktar framför allt in oss på mindre företag som gör maskinbearbetning eller tillverkar detaljer i metall. För kunderna ger pressen automatisering till en bråkdelen av priset. Oss veterligen har detta aldrig gjorts förut.

Tydligaste fördelarna med systemet?
- Du kan ställa in alla parametrar som behövs för att kontrollera pressoperationen. Annars krävs det att den som använder maskinen verkligen vet hur man gör, och har möjlighet att kontrollmäta efteråt. Nu kan du ställa in exakta värden för att få komponenter som är rätt från från första början, säger Niko Kärjenmäki, och fortsätter:

- Det går exempelvis att ställa in så att du får till ett kantverktyg med sextio graders vinkel varje gång du pressar. Maskinen vet exakt när den ska stanna pressen, kort sagt.