Hållbar industri

Här är hjärnan i det smarta hemmet

Lars Halling, projektledare från Verisure, och Sofia Törnlöf, nordisk produktchef på Panasonic, presenterade den nya integrerade lösningen på Nordbyggmässan i Stockholm. Foto: Linda Nohrstedt
Lars Halling, projektledare från Verisure, och Sofia Törnlöf, nordisk produktchef på Panasonic, presenterade den nya integrerade lösningen på Nordbyggmässan i Stockholm. Foto: Linda Nohrstedt
En ny integrerad lösning för det smarta hemmet lanseras av Panasonic och Verisure.
En ny integrerad lösning för det smarta hemmet lanseras av Panasonic och Verisure.

Genom ett integrerat system kan både värmepumpar och säkerhetslarm fjärrstyras via mobiltelefonen. Företagen Panasonic och Verisure lanserar en ny lösning för det smarta hemmet.

Publicerad

Panasonic, som tillverkar elektroniska produkter, och Verisure, som levererar brand- och säkerhetslarm, har inlett ett samarbete. De ska utveckla intelligenta säkerhets- och energi­system.

– Vi vill bli större inom smartahem-lösningar, säger Sofia Törnlöf, nordisk produktchef på Panasonic.

Sverige blir den första marknaden där de nya produkterna lanseras. Hittills har en integrerad lösning för att styra Panasonics luft/luft-värmepumpar och Verisures larm tagits fram.

Den fungerar genom att en dosa som sätts på värmepumpen kommunicerar via radiosignaler med Verisures kontrollenhet. Hus­ägaren kan då styra värme, larm, digitala lås och belysning via en applikation i mobiltelefonen.

Panasonic räknar med att en familj kan sänka sin energianvändning med ungefär 10–15 procent med hjälp av den nya lösningen. Till exempel kan systemet ställas in så att temperaturen sänks med ett par grader varje gång larmet sätts på, eller så att uppvärmningen alltid minskas på natten, mellan särskilda klockslag.

Produkten finns ännu inte på marknaden, men presenterades i samband med Nordbyggmässan i Stockholm i början av april. Någon gång efter sommaren räknar Panasonic och Verisure med att den ska saluföras.

Ungefär 20 familjer på olika platser i Sverige ska testa den nya lösningen för att bland annat avgöra hur användarvänlig den är.

Andra smarta-hem-lösningar

Proove har ett system där belysning, bilens kupévärmare, tv och element kan sättas på eller stängas av via mobiltelefonen.

Philips har ett system där lysdiodlampor kan sättas på eller stängas av via mobiltelefonen.

Zensehome säljer ett system där husägaren själv kan programmera vilka brytare som ska styra vilka lampor.

Panasonic har sedan tidigare flera hushållsprodukter som kan styras via en app i mobiltelefonen, till exempel kylskåp, tvättmaskiner och luftkonditioneringsanläggningar.

Termostater som kan styras via mobiltelefonen finns från Nest Labs och Tado.

Schneider Electric har ett centraliserat styrsystem där värme, markiser och lampor kan justeras via en panel på väggen eller mobiltelefonen.

Samsung lanserade nyligen en app där tvättmaskin, tv och luft­konditionering kan styras via mobiltelefonen.