Hållbar industri
H2 Green Steel i nytt miljardprojekt utomlands
Stålföretaget H2 Green Steel satsar på fossilfritt järn i Spanien. Tillsammans med energijätten Iberdrola investeras 23 miljarder kronor i en vätgasanläggning på Iberiska halvön.
Den nya anläggningen omfattar en samägd elektrolys för produktion av vätgas.
I anslutning till elektrolysen kommer H2 Green Steel även att bygga en direktreduktionsanläggning (DRI) för tillverkning av järnsvamp. Enligt bolaget möjliggör satsningen tillverkning av stål med 95 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med vid traditionell stålproduktion.
”Vår satsning i Boden har fått ett väldigt positivt mottagande och har mötts av en stark efterfrågan från kunder. Med Bodenprojektet som förlaga så skapar vi på H2 Green Steel, tillsammans med Iberdrola, ännu en europeisk plattform för ökad storskalig produktion av grön vätgas och grönt stål” skriver Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel, i ett pressmeddelande.
Fabriken ska ha en elektrolysörkapacitet om 1 GW och kunna tillverka 2 miljoner ton järnsvamp per år.
Anläggningen ska ligga på Iberiska halvön, men exakt var är ännu inte bestämt, flera platser utvärderas. Produktionen är tänkt att starta under 2025 eller 2026.
H2 Green Steel undersöker också möjligheten att etablera ett stålverk i anslutning till DRI-anläggningen för att tillverka 2,5 till 5 miljoner ton stål per år.
”Med två europeiska anläggningar accelererar vi den gröna industriomställningen, kommer närmare kunder söderut i Europa och blir bättre rustade att möta efterfrågan på en växande marknad”, säger Kajsa Ryttberg-Wallgren, vätgaschef på H2 Green Steel, i pressmeddelandet.
– Våra kunder flaggar tydligt att efterfrågan på grönt stål är större än vi vågade hoppas på. Då räcker inte den kapaciteten som vi har planerat i Boden, säger Henrik Henriksson till Dagens industri.
Hittills har H2 Green Steel och Iberdrola undersökt ett tiotal platser på Iberiska halvön, skriver Dagens industri. Nu återstår tre platser och valet ska avgöras under vintern.
H2 Green Steels ståltillverkning i Boden är planerad att dra igång 2024 och ligger alltså före bolagets spanska ambitioner. Bolaget har inspirerats av amerikanska så kallade mini-mills, små stålverk som bygger på integrerade processer. Genom att smältning, gjutning och valsning sker nära varandra kan stålet bearbetas medan det fortfarande är varmt, vilket sparar energi.
I en intervju med Ny Teknik tidigare i år sa bolagets teknikchef Maria Persson Gulda att hon ville testa tre olika elektrolysörtekniker för vätgastillverkningen i Boden.