Hållbar industri
Gruvorna klarar sig utan dig

En automatiserad drift utan människor under jord. Det är gruvnäringens framtidsvision. Ett steg på vägen är att montera känsliga 3d-sensorer på fordonen så att operatörerna undviker kollisioner under jord. Tekniken kan även användas i andra branscher.
Sikten är dålig i gruvorna. Det är fuktigt, trångt och illa belyst. Det är ett arbetsmiljöproblem för omgivningen, och i högsta grad även för chaufförerna.
– Det är stressande att oroa sig för vad som händer runt fordonet, säger Kenth Johansson, vd på Adopticum, en stiftelse som arbetar för att öka kunskapen om industriell optik.
I ett projekt, finansierat av innovationsmyndigheten Vinnova, tittar man på hur man med sensorövervakning kan minimera krockrisken.
Gruvföretagens vision är att inga människor ska behöva arbeta under jord.
Adopticum ser möjligheten att på vägen till en helt automatiserad gruvdrift öka säkerheten för de förare som fortfarande arbetar under jord. Tekniken har fördelar även för dem som jobbar ovan jord.
– Vi ville titta på en hur man kan kombinera olika sorters sensorer som monteras på fordonet. De som styr ska få hjälp och stöd att märka om det finns människor i närheten, oavsett om du sitter i hytten eller fjärrstyr, säger Kenth Johansson.
Den information som sensorerna inhämtar kan också användas som input till maskinens styrsystem i en automationslösning.
Det började som ett rent gruvprojekt med lyckade test av optiska sensorer. Adopticum sökte anslag från Vinnova, som ville se ett bredare projekt.
Kanske har man likartade behov i olika branscher, kanske finns pusselbitar till lösningen lite varstans.
– Det är ofta vattentäta skott mellan branscherna, vittnar Kenth Johansson, som just har varit på Rönnskärsverken, som också har ett intresse för industriella säkerhetssystem. Intresse finns även hos tung fordonstrafik ovan jord och inom skogsindustrin, där stubbar och bärplockare kan ställa till det.
En helt automatiserad process är inte bara gruvnäringens vision, den finns i flera branscher inom industrin. Här finns det stora pengar att tjäna på effektivisering.
– Men du möter hela tiden samma svårighet när du plockar bort människan, som kan identifiera problem och fatta beslut. Du måste ersätta henne med något och där är vi inte än, säger Kenth Johansson.
Nu letar Adopticum efter ett företag som vill vara med och utveckla systemet. Sensortekniken har utvecklats snabbt på senare tid, vilket ger möjlighet till nya typer av lösningar, enligt Kenth Johansson.
Adopticum samverkar, förutom med gruvföretagen, med Umeå universitet och Luleå tekniska universitet.