Industri

Försvinnande sensor mäter tryck i hjärnan

Hjärna - bilden är bara en illustration Foto: Pixabay

Amerikanska forskare har skapat en tryckmätare som efter att ha gjort sitt jobb löser upp sig i kroppen.

Publicerad

Efter en hjärnskada så svullnar hjärnan ofta upp. Det kan ställa till problem eftersom blod och syre har svårt att komma fram. Trycket måste därför mätas hela tiden och i dag opererar kirurger ofta in tryckmätare i skadade områden.

Problemet är att dessa sen måste plockas ut igen, med risk för nya skador. Det problemet tror sig amerikanska forskare ha löst genom att skapa en sensor som disintegrerar och tas upp av kroppen efter några dagar, skriver The Atlantic.

_ Materialet i sensorn är små mängder av till exempel magnesium och kisel, sånt som man ändå får i sig i kosten. Efter att den har lösts upp är koncentrationerna i kroppen så låga att de är svåra att mäta dem jämfört med vad som redan finns där, säger forskaren John Rogers till tidningen.

Sensorn består av ett tunt membran som böjer sig när trycket ökar. Den är kopplad till en andra del som opereras in precis under huden och som skickar informationen till en mottagare utanför kroppen. I dagsläget löser den lilla sensorn upp sig helt, medan den andra delen måste opereras ut igen.

Forskarna har testat metoden på råttor och planerar nu att utveckla den vidare för att den ska kunna användas på människor.