INDUSTRI

Försvaret köper nya Archerpjäser från Bofors – behöver öka förmågan till artilleribekämpning

Artilleripjäsen Archer är ett skjutande system som är integrerat på en lastbil. Arkivbild när pjäsen visas upp på Gärdet i Stockholm.
Artilleripjäsen Archer är ett skjutande system som är integrerat på en lastbil. Arkivbild när pjäsen visas upp på Gärdet i Stockholm.

BAE Systems Bofors ska leverera Archerpjäser till Försvarsmakten – ordern värd fem miljarder kronor.

Publicerad

Försvarskoncernen BAE Systems Bofors ska leverera 48 Archerpjäser till Försvarsmakten till ett kontraktsvärde på fem miljarder kronor, skriver Försvarets materielverk (FMV) i ett pressmeddelande.

Anskaffningen av artillerisystemet är en ersättning av de pjäser som Sverige har sålt till Storbritannien och skänkt till Ukraina.

I våras skänkte regeringen åtta Archerpjäser till Ukraina samtidigt som 14 stycken såldes till Storbritannien.

Den första leveransen till FMV ska ske under 2025.

Beslutet motiveras också med att det svenska försvarets artilleriförmåga ska utvecklas.

"Det här är mycket viktigt för att få igång produktion av nya artilleripjäser till Försvarsmakten. Det är ytterst angeläget att ersätta de pjäser vi levererar i samarbetet med Storbritannien för att stödja Ukraina och öka förmågan till artilleribekämpning enligt den försvarspolitiska inriktningen", säger Jonas Lotsne, FMV:s chef för armémateriel, i en kommentar.

BAE Systems Bofors är baserat i Karlskoga och ingår i den brittiska försvarskoncernen BAE.

FAKTA

Systemet Archer

Utvecklad av svenska BAE Systems Bofors för Försvarsmakten. Uppgraderad version av artilleripjäsen Haubits 77B, bland annat för att passa internationell ammunition.

Självgående system där personalen inte behöver stiga ur förarhytten när den används eftersom den kan fjärrstyras. Personalen är därmed skyddad under tiden man grupperar och skjuter.

Kan skjuta 8–9 skott i minuten upp till 50 kilometer.

Bemannas av en vagnchef, förare och upp till två operatörer.

Sverige har 48 Archersystem, varav 24 är gripbara och 24 är magasinerade.

Källor: Försvarshögskolan, Försvarsmakten