Industri

Forskarna säkra: Skelettet är Richard III

Nu är brittiska forskare helt säkra. Skelettet som för två år sedan hittades under en parkeringsplats i Leicester är en kvarleva av kung Richard III.

Publicerad

Kroppsbyggnaden var späd och han hade skolios. Att han deltagit i strid vittnade skelettskadorna om. Liksom att han dog av ett hugg i huvudet. Men var skelettet som för två år sedan hittades under en parkeringsplats i Leicester verkligen kvarlevorna av Richard III, kung av England mellan 1483 och 1485? För ett år sedan svarade forskare vid Leicester University som undersökt fyndet ”troligen".

Efter dna-analys av skelettet och jämförelse med en nutida släkting, i kombination med andra undersökningar, är nu svaret ” bortom rimligt tvivel”. Eller uttryckt i siffror, sannolikheten för att skelettet är från Richard III är minst 99,999 procent.

Därmed är den forne kungen den äldsta namngivna person som genomgått dna-analys. Den visar bland annat att Richard III var med 96 procents sannolikhet var blåögd och att sannolikheten för att han var blond är 77 procent. Det stämmer väl med de porträtt som finns av Richard den III, även om de som finns bevarade till eftervärlden målades minst 25 år efter hans död.

Men hur hamnade graven under en parkeringsplats? Jo, på platsen fanns tidigare en kyrka som tillhörde det medeltida munkklostret Grey Friars. Där begravdes Richard III. Men kung Henry VIII lät år under åren 1536-1541 upplösa de romersk- katolska klostren och rev byggnaderna. Och på platsen anlades så småningom en parkeringsplats.

Forskarnas resultat publiceras online i dag i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

På youtube finns filmen om dna-analysen och slutsatserna, du ser klippet här ovanför.

Gilla Ny Teknik på Facebook