Hållbar industri

Fabriken kör små serier i racerfart

”Vi har en skör process, men det är inget problem utan en tillgång" säger produktionschefen Fredrik Johansson.
Genomloppstiden från höglager till packning har kortats kraftigt, och man jobbar nu med att införa enstycksflöde i monteringslinorna.
Styrdämparna blev den förstaprodukt där Öhlins testade enstycksflöde eftersom de är ganska enhetliga.
Skumbaserade emballagelösningar som formar sig efter produkten, i stället för individuellt anpassade frigolitemballage, innebär flera fördelar när man kör enstycksflöde i en bred produktflora.
Kanban-tavlan där monteringen sätter upp order på vad debehöver från plocklagret. Numera anpassas flödet efter ett orderstyrt system.

Fjädringstillverkarna Öhlins Racing i Upplands Väsby brottas med en stor och varierad produktflora i små serier. Trots det har man lyckats korta genomloppstiden i fabriken från 15 dagar till tre.

Publicerad

Som företagsnamnet antyder har Öhlins Racing sitt ursprung i motorsportvärlden, och det är fortfarande inom racing namnet är mest känt. Ändå flyter verksamheten genom höglager och monteringslinor på med en lugn metodik, som kan verka förvånande med tanke på att produktiviteten förbättrats med omkring 50 procent på fem år.

Under vår rundvandring har en av de sex linorna till och med stannat upp tillfälligt, utan att det oroar Stefan Tollbäck, vice vd, eller Fredrik Johansson, produktionschef.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här