Industri

EU svarar på Trumps hot: Strafftullar på bourbon

Donald Trump och Cecilia Malmström. Foto: TT
Donald Trump och Cecilia Malmström. Foto: TT

Allt från jordnötssmör och läppstift till motorbåtar och järnrör finns med när EU gör sig redo att svara på de ståltullar som USA:s president Donald Trump vill införa.

Publicerad

– Vi måste vidta åtgärder för att skydda europeiska jobb och arbetstillfällen, säger handelskommissionär Cecilia Malmström.

EU-kommissionen är inte alls förtjust i president Donald Trumps planer på importtullar på stål och aluminium och håller inte alls med om anledningarna.

Ändå gör sig Bryssel redo att svara med 25-procentiga avgifter på en lång rad produkter om USA:s tullar blir verklighet.

– Det finns en provisorisk lista som diskuteras. Den ska nu delas med medlemsländerna och kommer väldigt snart att publiceras offentligt, säger Malmström på en presskonferens i Bryssel.

Bourbon och tranbär

Hon går som väntat inte in på några mer djupgående detaljer om vad som ingår på EU:s svarslista, men bekräftar i princip det som läckts ut om åtgärder mot allt från läppstift till tuggtobak.

– Där finns stålprodukter, industriprodukter och jordbruksprodukter. Vissa typer av bourbon finns med på listan, precis som saker som jordnötssmör, tranbär, apelsinjuice. Det kommer snart att publiceras så att ni kan planera era whisky-inköp, säger handelskommissionären.

– Vi har valt produkter där det finns alternativ som EU kan köpa, så att det inte ska slå för hårt mot europeiska konsumenter.

Malmström: "Djupt orättvist"

Helst av allt hoppas ändå EU på att USA drar tillbaka sitt hot.

– Vi ser det här som djupt orättvist. Det skulle skada de transatlantiska relationerna och även den globala handeln. Vi för intensiva samtal med USA och hoppas fortfarande att de ska tänka om, säger Malmström och betonar att inga beslut ännu har tagits.

– Protektionism kan aldrig vara en lösning. Så länge som åtgärderna (i USA) ännu inte har vidtagits så hoppas vi fortfarande kunna undvika en handelskonflikt, säger Cecilia Malmström.

EU går till WTO

EU tänker också ta USA:s planerade åtgärder till världshandelsorganisationen WTO i hopp om att det ska få USA att ändra sig.

Samma sak gjordes 2003 då USA:s förre president George W Bush försökte införa ståltullar, men till sist ångrade sig och lovade att följa WTO:s utslag, strax innan EU:s dåvarande motåtgärder skulle träda i kraft.

Malmström följde gårdagens presskonferens mellan USA:s president Donald Trump och statsminister Stefan Löfven i Washington, men håller inte med om Trumps analys att EU:s agerande skadat USA.

– Det är sant att bilar har aningen högre tariffer i EU än i USA, men å andra sidan har lastbilar en mycket högre tull i USA. Det är sådant som vi talade om i TTIP-förhandlingarna, konstaterar Malmström, som inte gillar ordet handelskrig.

– Vi måste vara väldigt försiktiga med det ordet. Det finns bara förlorare i det, säger handelskommissionären.

"EU jobbar för att få Trump att svänga"

Tanken på ett handelskrig ogillas även av svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C).

"EU måste visa återhållsamhet. När andra tar till protektionism måste vi visa politiskt ledarskap med frihandel. Det är viktigare att EU först försöker jobba för att få Trump att svänga om i stället för att direkt lägga egna tullar", kommenterar Federley via sms.