Hållbar industri
En doft från leana världen
Citrondofter i alla möjliga kombinationer finns i dessa tankar. Både automatiserad och manuell tillverkning sker i fabriken. Den senare används vid mindre volymer eller där specialessenser krävs. Parfym-mack. Mängden essens styrs via datorer och flödet visas på datorskärmar i fabriken. Foto: Olle Nygårds
Lyx och lean. Hör det ihop? I den exklusiva parfymindustrin fann Ny Teknik Automation att outsourcing ökar och att det största företaget nu omorganiserar för att bli mer lean. Och svenska företag har en del att lära av lyxen.
- Utmaningen är att bygga en organisation som klarar att producera en miljon mascaraburkar och samtidigt skapa 1000 enheter handgjorda och numrerade Armani La Femme Bleu, säger Pierre Boulanger, supply chain manager på L’Oreal Luxury Division.
Med en omsättning på 190 miljarder kronor räknas L’Oreal som världens största företag inom skönhetsprodukter. De säljs under drygt 20 olika varumärken, bland dem finns såväl exklusiva parfymer från Lancôme och Armani som budgetmascara från Maybelline.
- Vi effektiviserar genom att utgå från varje produkts egen livscykel, fortsätter Pierre Boulanger.
I praktiken innebär det att fokus på effektivitet kommer att variera från produkt till produkt. Bolaget kommer att använda en av leanfilosofins grundfrågor: var är kundvärdet störst?
För mascaran kan handla om en effektiv förpackningsmetod medan det för de exklusiva parfymerna handlar om att flytta leantänkandet närmare slutkunden.
- Lyx handlar om perfektion vid försäljningstillfället. Varan ska finnas i rätt butik, i ett globalt perspektiv, där det finns en köpare och en försäljare som vid tillfället har absolut rätt kompetens, säger Pierre Boulanger som menar att leanbegreppet kan utvidgas till att gälla "ända tills att kunden är nöjd hemma i badrummet".
Skapa känsla av lyx
Steget från eau-de-cologner och dyra hudkrämer till den svenska verkstadsindustrins produkter kan verka långt. Men Joakim Hillberg, vice ordförande i Lean Forum tror att svenska industriföretag kan hämta idéer från lyxproducenterna.
– När det gäller lyx måste det finns ett genomtänkt arbete när det gäller kundens upplevelse. Lean handlar inte bara om att effektivisera utan även om att maximera kundupplevelsen vilket många glömmer, säger Joakim Hillberg.