Hållbar industri

En av Haltians största IoT-lösningar: Uppkopplade handdukshållare

Över 100 000 pappershanddukshållare ska utrustas med sensorer, som talar om när det är dags att fylla på papper. Foto: Lindström Group
Över 100 000 pappershanddukshållare ska utrustas med sensorer, som talar om när det är dags att fylla på papper. Foto: Lindström Group

Finska Haltian ska koppla upp över 100.000 handdukshållare i offentliga miljöer som köpcentra och sjukhus.

Publicerad

Produktutvecklingsföretaget Haltian, baserat i Uleåborg, levererar IoT-enheter och en IoT-driftdatatjänst till det finländska textilföretaget Lindström. Tekniken ska installeras i över 100 000 handdukshållare i toaletter och badrum i offentliga miljöer.

– Det omfattar Lindströms samtliga handdukshållare i Finland. I ett senare skede ska de ta det vidare till andra länder också, säger Pasi Leipälä, vd och medgrundare på Haltian.Tjänsten har utvecklats i samarbete med Tammerfors-baserade IoT-utvecklaren Wirepas, och kallas Flowability Smart Washroom Service. Lösningen möjliggör tvåvägskommunikation och platsinformation, och trådlösa anslutningar för Lindström-koncernens kunder: köpcentra, sjukhus och liknande.

En sensor som eftermonteras i handdukshållaren mäter förbrukningen i realtid. Sensorn meddelar ett serviceteam när det är nödvändigt att byta pappersrullar, vilket gör det möjligt att planera arbetet effektivare och sänka kostnaderna.

– Lindströms mätningar med städpersonal i offentliga miljöer, visar en 30-procentig minskning av den totala sträckan som städarna behöver gå varje dag. Det i sin tur frigör 15 procent mer tid till faktisk städning, säger Pasi Leipälä.

Lösningen baseras på Haltians IoT-plattform

Samarbetet beskrivs som en av Europas största IoT-lösningar, och innebär en mångmiljonaffär för Haltian. Men det viktigaste, enligt Leipälä, är att det demonstrerar Internet of Things potential i vardagslivet.

– Vi har lyckats göra det väldigt enkelt att installera och underhålla, och kunnat visa att det fungerar i storskaliga installationer, säger han.

Lösningen baseras på Haltians IoT-plattform Thingsee. Plattformen uppges göra det möjligt för nya IoT-lösningar att nå marknadsmognad snabbare och lättare, genom att erbjuda anpassningsbara IoT-enheter med drifttdatajänster.

Plattformen kompletteras av enheter med plug & play-stöd, och tjänster för anpassning av lösningar och livscykeltjänster.

– Eftermontering av trådlösa sensorer på befintliga företagstillgångar och processer är en snabbt växande verksamhet. Vi har nu fler än 25 aktiva testinstallationer i hela världen, inom alltifrån tillverkning till tillgångsspårning och fastighetsförvaltning. Vi kan utan problem anpassa hela plattformen, från enkel applikationsutveckling till utveckling av en helt skräddarsydd sensorenhet, säger Pasi Leipälä.

Det här är Haltian

Haltian är ett produktutvecklingsföretag baserat i Uleåborg, Finland. Förutom utvecklingsarbete åt etablerade hemelektroniktillverkare och startup-företag, erbjuder de sin egen IoT-lösning under varumärket Thingsee.

Företaget grundades 2012 av tidigare Nokia-anställda, och har nu fler än 80 design- och utvecklingsspecialister.