Hållbar industri

Elon Musk: ”Överdriven automation var ett misstag”

Foto: Tesla
Foto: Tesla
Diskussionen syntes bland annat på Tim Higgins Twitterkonto. Foto: Twitter
Diskussionen syntes bland annat på Tim Higgins Twitterkonto. Foto: Twitter

Automation är framtiden, men framtiden är inte här än. Det medgav Tesla-chefen Elon Musk. ”Ja, överdriven automation för Tesla var ett misstag”, skriver han på Twitter.

Publicerad

Det kunde ha börjat roligare för Tesla. 2018 skulle bli ett storstilat år och äntligen skulle folkelbilen Model 3 pumpas ut till köpare som köat i månader. Men produktionen har plågats av problem och företagets chef, Elon Musk, har kallat det för ett
”produktionshelvete”.

Sedan början av april har Musk själv gått in och tagit tag i produktionen och säger sig själv numera sova över på fabriken. De vill öka produktionen av bilar till 2.500 – 5.000 per vecka.

Tesla är vanligtvis restriktiva med att låta media komma in på fabriken, men i ett inslag får CBS News träffa Elon Musk på ”kontoret”. Under inslaget avslöjar Musk dels att han tycker att man gjort Model 3 för avancerad.

– Vi blev för självsäkra över en del saker som vi tyckte var vår kärnteknik. Vi tryckte in för mycket ny teknik i Model 3 på en gång. Vi skulle ha gjort det i steg, säger Elon Musk till CBS.

Inte enda misstaget enligt Musk

Men det var inte det enda felet enligt Teslachefen. Han menar även att övertron på robotar är en annan faktor som har saktat ned bygget rejält. Just det senare ”erkännandet” tog en Wall Street-journalist upp i en tweet varpå Elon Musk lade skulden på sig själv.

– Ja, överdriven automation för Tesla var ett misstag. För att vara mer exakt, mitt misstag. Människor är underskattade, skrev han.

Men även om Musk har erkänt problemet så ser han fortsatt optimistisk på framtiden och menar att han har en ”klar förståelse över vägen ut från helvetet”. Nu återstår det att se om och när Tesla får upp produktionen till över 2.500 bilar i veckan.