Hållbar industri

"Elbilar kommer att lyfta ABB Robotics"

– Vi höll oss inte framme för 8-10 år sedan när man byggde upp produktionsresurserna för att tillverka platta skärmar till TV-apparater. Det misstaget gör vi inte om, säger Anders Nylander, global chef för ABB Robotics Products. Foto: ABB
– Vi höll oss inte framme för 8-10 år sedan när man byggde upp produktionsresurserna för att tillverka platta skärmar till TV-apparater. Det misstaget gör vi inte om, säger Anders Nylander, global chef för ABB Robotics Products. Foto: ABB

Fabrikerna där framtidens bilbatterier kommer att byggas byggs nu upp. Över hela världen. Och ABB är med och utvecklar produktionslinorna.<br></br> – Vår nästa stora tillväxtmotor, säger Anders Nylander, global chef för enheten ABB Robotics Products.

Publicerad

Under årets första kvartal sålde ABB Robotics bara en tredjedel så mycket robotar som i fjol.

Ändå hävdar Anders Nylander att den ekonomiska krisen i världen är gynnsam för ABB Robotics”.

– Vi höll oss inte framme för 8-10 år sedan när man byggde upp produktionsresurserna för att tillverka platta skärmar till TV-apparater. Det misstaget gör vi inte om. Vi utvecklar nu mer nya system och produkter än någonsin tidigare, tar större marknadsandelar från våra konkurrenter än någonsin tidigare, säger han.

De stora japanska och tyska konkurrenterna har förlorat långt mer i försäljning än det svensk-schweiziska företaget – i snitt omkring 50 procent och japanska tillverkarna uppemot 60 procent, enligt statistik från FN-organisationen International Federation of Robotics.

– Vi kommer att få se en hel del konkurser och uppköp, en konsolidering av robotbranschen. Till skillnad mot våra konkurrenter har vi en hel koncern bakom oss, en trygg moder som ger oss stadga och resurser att göra offensiva satsningar i lågkonjunkturen.

Dessa satsningar handlar framförallt om en bransch – batterier till el- och hybridbilar.

– Den branschen kommer att växa enormt om några år är den hela robotindustrins viktigaste tillväxtmotor. För batteritillverkning kräver flexibel automationsutrustning och mycket robotar, säger Anders Nylander.

Batteritillverkarna i Sverige, Tyskland, Europa, USA, Kina, Japan, ja hela Asien befinner sig nu mitt i klivet från prototyptillverkning till storskalig masstillverkning. Det skissas på nya fabriker överallt i världen. Och byggs.

– Och den här gången är vi med. Vi kliver in i batteribranschen, etablerar relationer, anpassar våra produkter, är med och bygger upp produktionen.