Industri

Efter Huawei-beskedet: Ericsson tappar i Kina

Foto: TT
Foto: TT
Många fibernät i Sverige använder Huaweis produkter. Arkivbild. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Många fibernät i Sverige använder Huaweis produkter. Arkivbild. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Fredrik Jejdling, chef för Ericsson nätdivision Foto: Ericsson
Fredrik Jejdling, chef för Ericsson nätdivision Foto: Ericsson

Ericssons farhågor om att försäljningen i Kina ska falla - efter att svenska myndigheter stoppat Huawei som 5g-leverantör - ser ut att besannas.

Publicerad

PTS och svenska myndigheter slog efter flera överklaganden fast att svenska operatörer inte får använda utrustning från kinesiska leverantörerna ZTE och Huawei när de bygger sina 5g-nät.

Ericsson svarade direkt att beslutet kan få negativa konsekvenser för Ericssons verksamhet i Kina. Och nu tycks farhågorna ha besannats.

Ericsson uppger nu att företaget tilldelats en mindre andel av affärerna med China Mobile jämfört med ett år sedan. Den svenska telekomjättens marknadsandel av utvecklingen av China Mobiles 5g-nät beräknas falla till 2 procent från 11 procent. Ericsson skriver i ett meddelande att baserat på budreglerna tror företaget att eventuellt tilldelade affärer med China Unicom och China Telekom landar på samma nivå som tilldelningen hos China Mobile. Det vill säga cirka 2 procent.

Risk för lägre marknadsandelar

Ericsson skriver vidare att risken för lägre marknadsandelar följer av Post- och telestyrelsens beslut att exkludera kinesiska leverantörers produkter från 5g-auktionen i Sverige.

– Vi har en konkurrenskraftig portfölj och den portföljen gör att vi kan vinna på andra marknader. Exakt hur loppet utvecklas i Kina och tidpunkten för allt detta är hypotetiskt i detta skede, sade Fredrik Jejdling, chef för Ericsson nätdivision, nyligen i en intervju med Mobile World live.