Hållbar industri
Dyster prognos på Elmia
Minskande orderingångar. Fler varsel och konkurser. På Elmia redovisades dystra prognoser för underleverantörer. Men också ljusglimtar.
Lågkonjunkturen är här för att stanna. Men det är inte lika allvarligt som krisen 2009. Det budskapet levererades av experter, närvarande på Elmia, den årliga mässan för underleverantörer.
Svensk industriförening, Sinf, redovisade sin senaste underleverantörsbarometer. Cirka 1300 medlemsföretag har tillfrågats om hur de ser på det ekonomiska läget. En majoritet har en oförändrad eller minskande omsättning under det tredje kvartalet, och de ser ingen vändning förrän efter sommaren 2013.
Situationen påminner om krisen 2008-2009. Men det finns skillnader.
-Företagen är mer proaktiva nu. De ökar till exempel sina säljinsatser, sade Anders Ekdahl, vd för Sinf.
Lars Jagrén, chefekonom på Företagarna, pekade också på ljusglimtar.
-Det påpekas alltid att en stark krona, som vi har nu, är en nackdel för underleverantörer. Men många småföretagare, speciellt handelsföretag gynnas av att importerade varor blir billigare, sade han, och tillade:
-När vi frågar företagare så meddelar ungefär vartannat att de ser expansionsmöjligheter. Och det går att expandera sig ur en kris, men då måste faktiskt bankerna skärpa sig. De måste hjälpa till mer med finansieringen.
Att det är en kris betonades dock av Anders Rune, chefekonom på Teknikföretagen.
-Inför den här krisen var företagen mer förberedda jämfört med 2009 med en större andel av personalstyrkorna i bemanningsföretag. Nu är den flexibiliteten förbrukad. Bemanningspersonalen är borta och eftersom vi inte ser en snabb vändning kommer vi att se fler varsel av fast personal, sade han.