Industri

Diamant ger rakbladet nio liv

Så skapas diamantbladet i tre steg: a) Ett blad tillverkas av volframkarbid. b)	Ett tunt skikt syntetisk diamant deponeras. c)	Eggen slipas med joner.
Så skapas diamantbladet i tre steg: a) Ett blad tillverkas av volframkarbid. b) Ett tunt skikt syntetisk diamant deponeras. c) Eggen slipas med joner.

Ett nanotunt diamantskikt gör rakbladet vassare och extremt hållbart. Hemligheten ligger i en tysk slipteknik.

Publicerad

Trött på att kassera slöa rakhyvlar? En skarpslipat skikt av syntetisk diamant kan göra rakbladet 1000 gånger mer långlivat. Det hävdar det tyska företaget GFD, Gesellschaft für Diamantprodukte, som utvecklat tekniken.

Bladet tillverkas genom att först deponera syntetisk diamant på ett blad av volframkarbid. Sedan vässas eggen i en vakuumkammare med GDFs patenterade slipteknik. Bladspetsen poleras av joner som exciterats till plasma i ett elektriskt fält.  Resultatet blir en stark skärkant som är så tunn att den endast består av ett fåtal atomer.

Nu pågår diskussioner med rakbladstillverkare om att föra tekniken till marknaden. Diamantbladen kommer att vara dyrare än vanliga rakblad, men enligt företaget måste man inte vara miljonär för att kunna dra nytta av diamantlyxig rakning.

- Om man lägger ihop kostnaden man spenderar på engångsblad under ett år, så kan diamantbladet vara ett billigare alternativ, säger företagets vd André Flöter i ett uttalande.

GFD säljer sedan tidigare skärblad täckta med syntetisk diamant för olika industritillämpningar.