Hållbar industri

Det uppkopplade batteriet är här

Och det är svenska Northstar som, tillsammans med WSI, utvecklat det.

Publicerad

När den amerikanske pratshowvärden Jay Leno fick höra talas om Northstars batterier hade han bara en sak att säga:

– I want that!

Det var i samband med ett ­besök på en mässa i USA som svenska batteriföretaget Northstar fick chansen att visa upp sin teknik för Leno.

– Vi var faktiskt hemma i hans garage i Burbank och han har omkring 200 bilar. Han kör dem alla till och från och vill kunna ha koll på batteriernas status, säger koncernchefen Hans ­Lidén.

Med sina 16 år är Northstar ett ungt bolag i batteribranschen. Det bildades ursprungligen av batteri­veteraner som tyckte att deras gamla arbetsgivare inte gjorde tillräckligt för att utveckla bättre batterier. Att de dessutom haft telekomgiganterna – inte minst Ericsson – som trogna kunder har gjort Northstar till experter på systemelektronik.

Läs mer:

Lidén tror att det är två av ­skälen till att de är först ut med det smarta batteriet Ace. Han ­säger att förvandlingen till ett internet of things-företag – ett som nu ­säljer både batterier och service av dem – mest handlar om att våga ta till sig ett nytt sätt att tänka.

– Vi är snabbfotade, yngst i branschen och lyssnar noga på våra kunder.

Hans Lidén uppger att batteri­tiden kan förlängas med 30 procent när det kan övervakas på avstånd dygnet runt, året om. Det kräver också mindre underhåll, något som kan märkas både i plånboken och på miljön.

Den produkt som precis lanserats riktar sig till främst till telekomföretag, men nästa steg är att rikta sig till fordonsindustrin. Och då lär alltså Jay Leno stå först i kön.