Hållbar industri

”Det är bråttom att locka talanger”

Två arbetare står vid en maskin och skär i metall 1998. I dag är oftast arbetet i industrin mer automatiserat än då – men vet dagens ungdomar det? Foto: Håkan Falk/TT
Anders Ekdahl, vd Svensk Industriförening, Sinf, ordförande i tankesmedjan AutomaThink.

GÄSTKRÖNIKA. Två undersökningar, Underleverantörsbarometern och Automationsindex, ger en bild av vart industrin är på väg i det korta perspektivet. De visar bland annat att drygt hälften av företagen ökat omsättningen och att hälften förväntar fortsatt ökad orderingång. Två av tre underleverantörer tror på en fortsatt positiv konjunkturutveckling under 2014.

Även lönsamhetsutvecklingen är positiv. Nära hälften av företagen anger en lönsamhetsökning jämfört med samma period 2013. Nära 60 procent av företagen bedömer att ökad automation skapar en positiv företagsutveckling och vart fjärde företag fortsätter att investera i automation under året.

Ökad automation ger främst ökad konkurrenskraft och ökad lönsamhet. De faktorerna möjliggör fler anställda, men cirka hälften av företagen anger att de upplever brist på utbildad arbetskraft. Det innebär att den ökade konkurrenskraften, med fler affärer som följd kräver ännu mer automation, eftersom det inte finns arbetskraft att tillgå!

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här