Hållbar industri

De vill göra snöröjning av landningsbanor automatiserad – första test klart

Två plogbilar som följde en förprogrammerad rutt röjde i måndags en norsk flygplats från snö. Men det är en bit kvar tills de kan kallas självkörande.

Publicerad

Teknikföretaget Semcon har i samarbete med Øveraasen, en tillverkare av utrustning för snöröjning, börjat utveckla ett system som i förlängningen ska kunna automatisera plogning av landningsbanor på flygplatser. Utvecklingen sker i det samägda bolaget Yeti Snow Technology i samarbete med flygplatsbolaget Avinor.

Det första steget i utvecklingen demonstrerades i måndags på Fagernes flygplats i Norge. Plogningen beskrivs av Semcon som autonom men det tycks vara en bit kvar tills systemet kan fatta några egna beslut baserade på intryck från omvärlden, vilket brukar vara det man förknippar med autonomi.

Två dragbilar från Mercedes utrustade med plogar och borstar användes vid demonstrationen. För navigering används GPS-RTK, alltså satellitnavigering med lokal förstärkning vilket ger en precision ner till några centimeter. Flygfältets öppna terräng gör GPS-RTK lämplig.

Plogbilarna följde sedan en förprogrammerad rutt skapad i en kartapplikation. Fordonen kommunicerar i dagsläget inte sinsemellan utan genom en central. Med hjälp av GPS-signalen håller systemet hela tiden reda på var fordonen befinner sig. Om den ena stannar gör den andra det också.

John Emil Halden, projektledare på Semcon, förklarar att projektet inte handlar om att bygga autonoma plogbilar utan om att utveckla ett system som använder sig av sådana fordon för att automatiserat lösa snöröjning på en flygplats.

– Det är en operation som involverar flera typer av fordon och kan var en blandning av autonoma, manuella och förarassisterade fordon. Men för att kunna testa vårt system måste vi ha något att testa med. Därför har vi modifierat dessa båda bilar så att de kan följa ett GPS-baserat spår, säger han.

I stället är systemets uppgift att se till så att det flertalet fordon som ofta används vid snöröjning av landningsbanor befinner sig i rätt position i förhållande till varandra och att se till så att plogar och borstar är rätt inställda för att ge en snöröjning med hög kvalitet.

Fordonen har i dagsläget inga sensorer för att exempelvis upptäcka hinder. Vid demonstrationen satt det hela tiden förare bakom ratten, beredda att ta över.

– Vi kommer att titta på utvecklingen av sensorik i nästa steg. Men vårt system är baserat på att det blir autonoma fordon tillgängliga i framtiden, säger John Emil Halden.

Syftet med projektet är förstås att effektivisera snöröjningen, dels genom minskade personalkostnader men också genom att lära systemet hur riktigt duktiga mänskliga snöröjare jobbar vid olika väderlekar och snötyper. Erfarenheterna kan bakas in systemet som sen kan säljas till en flygplats som exempelvis inte får snö så ofta.

– Snöröjarna gör idag mängder av värderingar. Dessa måste vi kunna fånga upp. Det är många snö- och vindförhållande som spelar in, säger John Emil Halden.

Förhoppningen är att en första pilotversion ska finnas på en flygplats under nästa vinter, enligt Per Nilsson, kommunikationschef på Semcon.