Under senare år har det blivit lättare att rekonditionera eller renovera gamla slitna truckar. De är i större utsträckning än tidigare byggda av moduler, som dels är gemensamma för flera olika modeller, dels lätta att byta ut.
I fjol kom det in ungefär 2 100 begagnade truckar till Truckhuset i Mjölby, de flesta som inbyten när någon köpt nytt eller enligt avtal, när hyrestiden löpt ut.
500 av dessa 2?100 var i så dåligt skick att de skrotades. 900 ansågs inte vara lönt att jobba upp till ett garantivärdigt tillstånd, utan skickades iväg till handlare i Sverige och Europa för försäljning i ”befintligt skick”.
Resten, 700 stycken, renoveras till ”Approved Used Trucks”.
-
Gratis utbildning i återtillverkning
Swerea – IVF i Mölndal erbjuder snart svenska företag ett utbildningspaket om återtillverkning. Paketet, som är gratis, ingår i det större projektet ”Återtillverkning och franchising för en hållbar produktionsstrategi”, som finansieras av Vinnovas program ”Hållbara produktionsstrategier”.
Det hållbara med att renovera eller återtillverka är så klart att det mesta redan är gjort. Det går åt mindre material, inte lika mycket energi, begränsar bearbetningen, kräver färre transporter och annat som förorsakar koldioxid och andra negativa avtryck i miljön.
-
Fler svenska återtillverkare
- Volvo Parts, Flen, motorer.
- UDB Cleantech, bildelar.
- Atraco, bildelar.
- Tetrapac, fyllningsmaskiner.
- Scandi toner, tonerkassetter.
- Wahlquist verkstäder, fyllningsmaskiner.
- Turbo Tech, turboaggregat.
- Swepac International, markvibratorer.
- Ekmans maskin, truckar.
- Helge Nyberg, lätt materialhantering.
- Tomal, doseringsutrustning.
- West Baltic, varuautomater.
- Rapid Granulator, plastkvarnar.
- Rapid Isaberg, häftapparater.