Hållbar industri
BMW har Europas bästa fabrik
BMWs axelproduktion i Dingolfing har efter imponerande förbättringsarbeten vunnit årets upplaga av den tysk-franska tävlingen "Europas bästa fabrik".
– Även svenska fabriker skulle hävda sig bra i den här tävlingen, säger produktionsexperten Lars Frenning, vd för produktionsutvecklings-programmet Proviking inom ramen för Stiftelsen för strategisk forskning.
BMW-fabriken i Dingolfing har de tre senaste åren sänkt kostnaden per tillverkad fram- eller bakaxel med 30 procent, felen är nära noll, produktionen har ökat med tio procent de senaste två åren, leveranstiden halverats och punktligheten är nu 100 procent.
Maskinutnyttjandet har också ökat från 60 till 80 procent, och fabriken har klarat BMW-koncernens krav på en årlig produktivitetstillväxt på fyra till fem procent.
– Det finns ingen som klår oss när det gäller effektivitet, kvalitet och innovationstempo, hävdar produktionschefen Nikolaus Bauer i tidningen Wirtschaftswoche. Men han kan ha fel.
– De bästa svenska fabrikerna ligger långt framme och kan gott och väl mäta sig med de bästa tyska, säger Lars Frenning.
Som exempel nämner han bland annat Saabfabriken i Trollhättan, som står sig bra mot de tyska konkurrenterna i GM-koncernen.
– Nu är det bara tyska och franska företag som är med i den här tävlingen, vi har inte motsvarande pris till bästa fabrik i Sverige. Men det vore intressant att mäta även svenska fabriker med samma måttstock, säger Lars Frenning.
I Tyskland har tävlingen om bästa fabrik blivit en del i tillverkningsindustrins comeback. Det senaste året har alla kurvor pekat uppåt: Enligt tyska statistiska centralbyrån är ökningen av antalet arbetsplatser i industrin den största på 13 år, antalet sysselsatta ökade med 141 000 till 5,3 miljoner.
Philipp Ehmer, konjunkturexpert på Deutsche Bank påpekar i Wirtschaftswoche att industriproduktionen i”Die Old Economy” visat sig vara väl så modern och konkurrenskraftig som it- och tjänstesektorn.
(Korrigerad version)