Industri

Atlas Copco styckas – vd:n avgår

Foto: Atlas Copco
Foto: Atlas Copco

Verkstadskoncernen Atlas Copcos styrelse föreslår att bolaget ska delas i två noterade bolag 2018. Vd Ronnie Leten lämnar sin tjänst efter åtta år, och ersätts i vår av vice vd Mats Rahmström.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

”Styrelsen och ledningen tror att långsiktigt aktieägarvärde kommer att skapas genom en delning. Båda verksamheterna är världsledande inom sina respektive områden och kommer att dra nytta av ett mer fokuserat ledningsansvar”, skriver Hans Stråberg, styrelseordförande i Atlas Copco, i ett pressmeddelande.

Ett av bolagen ska behålla namnet Atlas Copco, och bland annat omfatta affärsområdena Kompressorteknik, Vakuumteknik och Industriteknik. Verksamheten har totalt 33 000 anställda och omsatte 74 miljarder kronor under de 12 månader som slutade den 30 september 2016.

Det andra bolaget har inget namn ännu, men kommer att fokusera på kunder inom gruv- och anläggningsmarknaden. Den verksamheten har 12 000 anställda och omsatte under motsvarande tid 28 miljarder kronor. Aktierna i det nya bolaget kommer att delas ut till Atlas Copcos aktieägare.

Läs mer i Teknikhistoria:

Planerna på att dela bolaget stöds av Investor, största ägare i Atlas Copco med 16,9 procent av kapitalet och 22,3 procent av rösterna.

”Atlas Copco har utvecklats starkt under många år tack vare dess teknologiska ledarskap, starka kundfokus och en framgångsrik decentraliserad affärsmodell. Som långsiktig strategisk ägare i Atlas Copco anser vi att den avsedda uppdelningen är ett naturligt och logiskt nästa steg”, skriver Investors vd Johan Forssell i en kommentar.

Ronnie Leten avgår i samband med stämman i slutet av april. Mats Rahmström har arbetat på olika positioner inom Atlas Copco sedan 1988.