Energi

Ikeas nya drag – överväger Northvolt-satsning

Ikea överväger att investera i Northvolt. Foto: TT
Ikea överväger att investera i Northvolt. Foto: TT

Möbelkedjan Ikeas ägare befinner sig i slutskedet av förhandlingar om att skjuta till pengar till batteritillverkaren Northvolts satsningar, enligt en talesperson för möbelvaruhuskoncernen.

Publicerad

Northvolt försöker för närvarande dra in 1,5 miljarder euro, med obligationer och aktier, och har dessutom bett Europeiska investeringsbanken EIB om ett lån på 350 miljoner euro.

– Detta projekt är väldigt, väldigt intressant och helt i linje med de hållbara investeringar som vi gör i framtiden, säger Daniela Rogosic, talesperson för Ingka Group som driver Ikeavaruhus runt om i världen, till Reuters.

– De är fortfarande i slutfasen på dialogen, tillägger hon om samtalen om kapitaltillskott.

Från Ingka Groups sida är det dotterbolaget Stichting IMAS Foundation, som förvaltar finansiella tillgångar, som deltar i samtalen.

Northvolt, grundat av den före detta Tesla-medarbetaren Peter Carlsson, planerar att satsa totalt tre miljarder euro för att bygga Europas största fabrik för tillverkning av battericeller i Sverige.

Så sent som i måndags meddelade den Södertäljebaserade lastbilstillverkaren Scania, som ägs av tyska Volkswagen (VW), att bolaget överväger att skjuta till kapital till Northvolt.

Detta sedan Scania tecknat ett leveransavtal med Northvolt, enligt Scaniachefen Henrik Henriksson.