SVAMP

Pedro Pascal, Anna Torv. The Last Of Us.

Alla tittar på The last of us – här är 19 andra svampar som väcker oro

Bild från den populära tv-serien The last of us där en masssvampinfektion av muterad cordyceps utlöser en global pandemi. Här är Anna Torv som spelar "Tess" och Pedro Pascal som spelar "Joel".

Till skillnad från myror behöver vi människor inte oroa oss för att svampar ska förvandla oss till zombier. Men WHO har pekat ut 19 andra otrevliga svampar som växande och underskattade hot mot vår hälsa.

Publicerad Uppdaterad

I HBO:s The last of us drabbas mänskligheten av en zombieapokalyps orsakad av svampen cordyceps, Ophiocordyceps unilateralis. Tv-serien är baserad på ett tv-spel med samma titel, som i sin tur har hämtat inspiration av ett BBC-klipp där en stackars myra angrips. Och nog ser det ut som science-fiction när den lömska svampen växer inuti myran, tar kontroll över dess hjärnan och tvingar den att lämna sin koloni och klättra uppåt. När den sitter där fastklamrad men död på en gren börjar långa spröt växa ut genom huvudet. Därifrån sprids sporer som kan smitta resten av myrkolonin.

🔒 För att läsa artikeln behöver du vara prenumerant


Prova Ny Teknik – 89 kr
för 2 månader


Få tillgång till allt på nyteknik.se samt e-tidningen.
Prenumerationen förnyas automatiskt efter din provperiod till ordinarie pris 299 kr/månad. Ingen bindningstid, säg upp när du vill. Gäller endast nya prenumeranter.Kom igång nu →

Är du medlem i Sveriges Ingenjörer eller tidningsprenumerant? Aktivera ditt konto här
Se andra erbjudanden: nyt.se/prenumerera