SVAMP

Pedro Pascal, Anna Torv. The Last Of Us.

Alla tittar på The last of us – här är 19 andra svampar som väcker oro

Bild från den populära tv-serien The last of us där en masssvampinfektion av muterad cordyceps utlöser en global pandemi. Här är Anna Torv som spelar "Tess" och Pedro Pascal som spelar "Joel".

Till skillnad från myror behöver vi människor inte oroa oss för att svampar ska förvandla oss till zombier. Men WHO har pekat ut 19 andra otrevliga svampar som växande och underskattade hot mot vår hälsa.

Publicerad Uppdaterad

I HBO:s The last of us drabbas mänskligheten av en zombieapokalyps orsakad av svampen cordyceps, Ophiocordyceps unilateralis. Tv-serien är baserad på ett tv-spel med samma titel, som i sin tur har hämtat inspiration av ett BBC-klipp där en stackars myra angrips. Och nog ser det ut som science-fiction när den lömska svampen växer inuti myran, tar kontroll över dess hjärnan och tvingar den att lämna sin koloni och klättra uppåt. När den sitter där fastklamrad men död på en gren börjar långa spröt växa ut genom huvudet. Därifrån sprids sporer som kan smitta resten av myrkolonin.

I tv-serien har cordycepsvampen anpassats sig så att den kan förökas i människokroppen, kanske som en följd av ett varmare klimat. Scenariot är turligt nog orealistiskt. Det har mykologer och andra experter förklarat i allt från Forskning & Framsteg och Sydsvenskan till BBC och Business Insider.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här