HÅLLBAR INDUSTRI

Talga får grönt ljus för fabrik i Luleå – ska tillverka batterimaterial

Grafit.
Grafit.

Talga AB får tillstånd att starta en fabrik i Luleå. Där ska företaget använda grafit för att producera anoder till bilbatterier.

Publicerad

Redan för elva år sedan undersökte Talga AB, ett bolag som tillhör australiska Talga Group, en grafitfyndighet nära Vittangi i Kiruna kommun i syfte att starta en fabrik för batterikomponenter i närheten av Luleå hamn. Bolaget sade sig då upptäcka en av världens mest höghaltiga grafitfyndigheter.

Mineralet grafit är en viktig komponent i elbilsbatterier och för att kunna starta en batterifabrik krävdes tillstånd för en grafitgruva i Vittangi. Bolaget fick grönt ljus för grafitbrytning tidigare i år.

Anodmaterial

I en dom i mark- och miljödomstolen får företaget nu tillstånd att anlägga en fabrik i Luleå, som ska använda grafit för att producera anodmaterial. Material, som i sin tur ska användas i litiumjonbatterier för elbilar.

I målet har knäckfrågan varit anläggningens befarade utsläpp av zink till vattnet i Sörbrändöfjärden. Länsstyrelsen i Norrbottens län har ifrågasatt om utsläppen kan tillåtas. Mark- och miljödomstolen bedömer dock att utsläppen inte leder till otillåten försämring av vattnet.

Tillståndet ger bolaget rätt att tillverka upp till 22 000 ton anodmaterial per år. För utsläppen i vattnet gäller tillfälliga villkor i väntan på fler utredningar från bolaget.

Den planerade fabriken ska byggas på det nya industriområdet Hertsöfältet i Luleå.