HÅLLBAR INDUSTRI

Ökat sug efter metaller och mineral skapar köer på myndighet

Företag letar med ljus och lykta efter metallfyndigheter. Arkivbild.
Företag letar med ljus och lykta efter metallfyndigheter. Arkivbild.

Efterfrågan på metaller och mineral är stort. Jakten på batterimetaller skapar köer till borrkärnearkivet i Malå, rapporterar P4 Västerbotten.

Publicerad

– De letar ju fortfarande basmetaller, guld är ju stort. Men batterimetaller har det också blivit ett stort intresse för, så det är många nya områden man tittar på, säger geotekniker Jerry Hedström.

I Malå har myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) miljontals meter borrkärnor från 17 000 borrhål, som gruvbolagen intresserar sig för.

– Det är besök varenda vecka hos oss nu, man får stå i kö för att komma in, säger Jerry Hedström till P4 Västerbotten.

Man efterfrågar även data om var myndigheten inte har sökt och var metaller därmed kan gömma sig.

100 ansökningar hittills

Hittills i år har över 100 ansökningar kommit in till Bergsstaten om undersökningstillstånd, det är mer än under hela förra året, enligt radion.

SGU undersöker också berggrunden med hjälp av flyg, som kan visa egenskaper ned till flera kilometers djup. I sommar flyger myndigheten i Gävleborg, Östergötland, Kalmar och Gotland på 60 meters höjd.

"Den information vi får fram är ett viktigt underlag för bland annat projektering av infrastruktur och prospektering av malm-, metall- och industrimineralförekomster", säger Cecilia Jelinek, statsgeofysiker vid SGU, i ett pressmeddelande.