Lättare bildelar lyfter industrin

2013-04-17 14:33  
AP&T:s nya anläggning i Ulricehamn, med både kontors­ytor och industrilokaler i samma byggnad, omfattar drygt 10 000 kvadratmeter. ”Vår satsning i Ulricehamn är den största investering vi gjort någonsin”, säger Tord Andersson, vd för AP&T.

Bilbranschen ska bli mer miljövänlig. Då blir presshärdning en allt viktigare metod. Det ger ett lyft för AP&T som investerar i nya lokaler i Ulricehamn.

Både Volvo och de tyska biltillverkarna har redan gått över till att använda presshärdade detaljer. Andra bilföretag väntas följa efter. Genom att härda borstål går det att få komponenter som är lättare än tidigare men ändå starkare. Därmed klarare man bättre de hårdare säkerhets- och miljökraven. En bil kan bli så mycket som 200–300 kilo lättare än tidigare.

Fordonsindustrins omställning ger en växande marknad för presshärdning.

– Det ger oss en affärsidé som kommer att hålla minst tio år framåt, säger Tord Andersson, vd för AP&T, som är plåtformningsexperter.

Företaget tillverkar produktions­linjer för tillverkning av komponenter i presshärdat borstål.

För ett år sedan investerade AP&T stort i produktionsanläggningen i Tranemo, för divisionen AP&T Press Systems. Nu bygger de en helt ny anläggning för divisionerna AP&T Advanced Automation och AP&T Tooling Solutions i Ulricehamn.

Anläggningen är på  10?000 kvadrat­meter och ska, förutom produktions­ytor, även innehålla en produktionslinje för presshärdning med till­hörande lasercell, som kan användas för tester och utveckling av tekniken.

– Vi tror att vi kommer öka vår verksamhet med cirka 50 procent på tre år, säger Tord Andersson.

Dagens orderingång på 1 miljard kronor ska öka till 1,5 miljarder 2015. Och det är presshärdning som ska stå för största delen av ökningen.

– Vi är ett av tre-fyra företag i världen som är duktiga på produktionslinor men våra gamla lokaler var dåliga och tillbyggda i omgångar. Nu tar vi ett ordentligt grepp och investerar i den nya fabriken. Fast samtidigt behåller vi vår fabrik i Tranemo, som har en lite annan struktur, säger Tord Andersson.

AP&T säljer kompletta produktionslinjer

AP&T förser den internationella plåt- och rörformande metallindustrin med automation, pressar, verktyg och kompletta produktionslinjer.

Företaget har anläggningar i Blidsberg/Ulricehamn, Lagan, Tranemo och Brescia, Italien, samt egna försäljnings-/servicebolag på ett flertal marknader.

Cirka 365 anställda, order­ingång cirka 1 000 mkr (2012)

AP&T:s nybygge är företagets största investering någonsin. Anläggningen är drygt 10 000 kvadrat­meter. Den kommer att omfatta industrilokaler och kontor för divisionerna AP&T Advanced Automation och AP&T Tooling Solutions samt AP&T:s huvudkontor. Bland annat byggs en helt ny presslinje för forskning och utveckling inom tekniken presshärdning.

Fredrik Karlsson

Mer om: Automation Bilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt