HÅLLBAR INDUSTRI

Hoppet lever för konkursade Renewcell – tre har lämnat bud

Renewcells fabrik i Ortviken, Sundsvall.

Tre aktörer har lämnat bud på textilåtervinningsförtaget Renewcells konkursbo. ”Goda chanser sälja verksamheten i sin helhet”

I slutet av februari gick textilåtervinningsföretaget Renewcell med fabrik i Sundsvall i konkurs. Företaget hade en unik metod att återvinna cellulosamolekyler ur textilavfall med hjälp av vattenbaserade kemiska processer som har använts i pappersmassabruken sedan länge. 

Konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson, partner på advokatbyrån Cirio, hade i mitten av mars förfrågningar från drygt 35 aktörer, varav de flesta ville driva verksamheten vidare. Nu har tre utländska aktörer, som bedöms seriösa, lagt bud på verksamheten, något Sundsvalls Tidning var först att berätta om.

– Vi är ännu så pass tidigt i diskussionerna att jag inte kan berätta mer om budgivarna. Men jag ser goda chanser att sälja verksamheten i sin helhet under april månad, säger Lars-Henrik Andersson till Ny Teknik. 

Vad krävs för att en försäljning ska bli verklighet? 

– För vår del handlar det nu om att säkerställa att budgivarna har de finansiella muskler som krävs för att kunna betala kontant till konkursboet. För deras del handlar det om att göra ”due diligence” för att säkerställa att verksamheten är vad de tror. 

När måste en lösning senast vara på plats? 

– Det finns ingen skarp deadline. Ett 20-tal personer arbetar med att hålla fabriken i gång så att anläggningen inte tar skada. Men fabriken har ingen produktion och inga intäktsströmmar, så det kan inte fortgå hur länge som helst. Det är därför jag säger att jag tror på en försäljning under april månad, säger Lars-Henrik Andersson. 

Renewcell grundades på KTH 2012  av forskare med bakgrund skogsindustrin. Efter drygt tio års utvecklingsarbete drog företaget igång en storskalig fabrik i SCA:s gamla pappersbruk i Sundsvall. Delar av utrustningen kom från just pappersindustrin. 

Fabrikens råvaror var cellullosabaserat textilavfall, som utslitna bomullskläder och produktionsspill. Med hjälp av en patenterad process producerades det nya materialet Circulose, en dissolvingmassa som kan användas för att tillverka nya textilier. 

Storägarna var H&M och det svenska investmentbolaget Girincubator. Bolaget noterades på Nasdaq First North 2020, men avnoterades i samband med konkursen. 

tidslinje

Forskning, fabrik – och konkurs

2012. Renewcell grundas av KTH-professorerna Gunnar Henriksson och Mikael Lindström kring en kemisk metod att utvinna cellulosamolekyler ur textilavfall.

2014. Tillsammans med fiberproducenter, tygproducenter och modeskapare producerar Renewcell världens första kemiskt återvunna klädesplagg.

2018. Renewcell startar en pilotfabrik i Kristinehamn. Den är världens första kemiska textilåtervinningsanläggning.

2019. Den allra första leveransen av Circulose skickas till Kina för att bli nya kläder.

2022. Circulose-produktion i kommersiell skala inleds i Ortviken, Sundsvall, i SCA:s tidigare pappersbruk. Initialt ligger kapaciteten runt 60 000 ton på årsbasis. 

2024. Renewcell går i konkurs i februari. Nu pågår försök att rädda verksamheten och fabriken.