Här är japanska Kubotas autonoma el-traktor

2020-01-30 14:41  
Kubota X Tractor navigerar med hjälp av artificiell intelligens. Foto: Kubota

Den autonoma robottraktorn använder artificiell intelligens. Larvbanden drivs av navmotorer, och för extra dragkraft kan fordonet sänka sin tyngdpunkt.

Den japanska traktortillverkaren Kubota firar bolagets 130-årsjubileum genom att plocka bort människan ur ekvationen. Deras konceptfordon Kubota X Tractor navigerar med hjälp av artificiell intelligens och drivs av litiumjonbatterier kombinerat med solceller.

Robottraktorn är en del i den pågående utvecklingen där jordbruket är på väg mot fjärrstyrning och automation. Exempelvis startade forskningsinstitutet Rise en testbädd för digitaliserat jordbruk 2018 på Lantbruksuniversitetet Campus Ulltuna. Globalt har vad som kallas den fjärde jordbruksrevolutionen redan inletts, och den kan vara en nödvändighet. Med låg nativitet har Japans jordbruk svårt att rekrytera arbetare, och även i Sverige tillhör bönderna en åldrande yrkesgrupp.

Kubota X Tractor kommer vara helt autonom och maskinen sitter på en del smarta lösningar. Navmotorer driver larvfötter som ger ett utmärkt grepp även i ojämn terräng, med en stor kontaktyta som samtidigt ger mindre belastning på underlaget.

Läs mer: Skördetröskan – en tidsmaskin på åkern

I normalläget låter markfrigången traktorn färdas över grödorna, men om dragkraften behöver ökas så kan fordonet sänkas för att ge en lägre tyngdpunkt. Genom att tillfälligt öka hastigheten på två navmotorer kan fordonet få en mycket mindre vändradie.

John Edgren

Mer om: Traktorer,

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt