Fjärrstyrt lås vann Embedded-pris

2008-10-27 08:56  
Twistlock

Ett fjärrstyrt lås som håller containrar på plats tog hem företagspriset i årets Embedded Award. De andra vinnarna var en liten apparat för övervakning och en trådlös teknik för rörelsehindrade.

Det är göteborgsföretagen Informasic och Loxystem som utvecklat det fjärrstyrda systemet Twistlock.

För att undvika lastförskjutningar och tappade containrar till sjöss förankras containrarna i varandra med hjälp av hörnlås. Dagens hörnlås måste öppnas manuellt. Med Twistlock kan låsen öppnas med ett knapptryck från bryggan, vilket gör lastning och lossning både säkrare och snabbare.

Colibri från DST Control i Linköping vann Micro/Nano-kategorin. Colibri är en gyrostabiliserad, kamerabaserad bild- och datainsamlingsenhet, som ska kunna ge bilder med hög kvalitet och mätdata, trots att farkosten som bär enheten vibrerar, rollar eller lutar. Den är tänkt att bäras av små obemannade farkoster och användas för inspektion, mätning och övervakning.

I studentklassen vann BlueUSB. Uppfinningen ska hjälpa rörelsehindrade att manövrera hemelektronik. Den är även tänkt för industrin där kablar ofta är i vägen. Den trådlösa bluetooth-kommunikationen har tagits fram av Daniel Magnusson och Johan Frisk på KTH.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt