Bilindustrin ger fart för leverantörerna

2016-11-10 13:01  
Agab bygger verktygsväxlingsmaskiner och möter en god efterfrågan, inte minst för att bilindustrin går bra. Foto: Fredrik Karlsson

Handslag i mässmontrar. Nyskrivna kontrakt. Och tal om en ljus framtid. Det går bra nu.

1 200 utställare och tusentals besökare hade lockats till mässan Elmia Subcontractor i Jönköping. Och det var positiva tongångar i varenda monter som Ny Teknik besökte. Jimmy Ågren, sälj- och marknadschef på AD Plast från Anderstorp, var en av de muntra.

– Vi har aldrig under vår 50-åriga företagshistoria fått så många nya kunder som i år, säger han.

Många intresserade vill ha hjälp med konstruktion och utveckling och lockas sedan att ta hjälp av AD Plast med formsprutning.

Svensk fordonsindustri, både tunga fordon och Volvo Cars personbilstillverkning, går fortfarande bra och ger jobb åt många av leverantörerna på Elmia.

Anders Gleerup, vd för Agab, är en av alla företagare som gynnas av att fordonsindustrin går på högvarv. Agab bygger kundanpassade verktygsväxlingsmaskiner och bilindustrin är stora kunder.

– Bilindustrin söker hela tiden lösningar för att kunna öka kapaciteten och det gör att det går väldigt bra för oss, säger Anders Gleerup.

Med högt tryck på pressarna måste de stora och tunga verktygen bytas oftare. Och helst ska det gå snabbt så att stopptiden minimeras. Agabs lösning innebär att växlingen sker med hjälp specialbyggda maskiner.

Anders Gleerup visar en bild på det senaste projektet: en mobil batteridriven verktygsväxlingstruck som klarar 65 tons verktygsvikt.

– Den ska till Volvo i Torslanda och är den största vi byggt, säger Anders Gleerup.

Tre olika undersökningar om tillståndet för svensk industri presenterades under Elmia Subcontractor. Dessa styrker bilden av en välmående svensk industri. Inga överord men undersökningarna kan sammanfattas med att en industri som tuffar på.

– Industrin som helhet går ganska bra och har fått en extra skjuts av kronkursen, säger Nicole Bångstad på Swedbank som presenterade bankens inköpschefsindex, PMI.

– Första halvåret var väldigt bra, bättre än väntat. Nu planar det ut något och det finns många orostecken i världsekonomin, säger Anders Ekdahl, vd för Sinf, Svensk industriförening, som presenterade Underleverantörsbarometern.

– Det går jättebra så det är läge för företagen att satsa och investera för framtiden nu, säger Fredrik Sidahl, vd för FKG, Fordonskomponentgruppen, som presenterade Vägvisaren.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt