IT-SÄKERHET

Expert: Ryska aktörer bakom it-attackerna mot svenska myndigheter

Hackergruppen Anonymous Sudan har uppgetts vara en front för, eller styras av, ryska intressen. Gruppen själva hävdar dock bestämt att Ryssland inte har något att göra med de attacker mot Sverige som utförts.

Det är sannolikt ryska aktörer som ligger bakom överbelastningsattackerna mot svenska myndigheter och företag. Den bedömningen gör cybersäkerhetsexperten Marcus Murray.
– I den pågående attacken är ryska hackergruppen Killnet en av aktörerna, men inte Killnet isolerat. De har själva sagt att de bistår.

Svenska regioner, sjukhus, medier och lärosäten har i veckan varit föremål för överbelastningsattacker. Under söndagen var det dags igen. Flera hemsidor drabbades, bland annat Vattenfall och Kivra. Attackerna sägs bero på koranbränningen som genomfördes i Stockholm.

Gruppen som säger att de utfört attackerna är Anonymous Sudan, av namnet att tyda en grupp med kopplingar till hacker- och aktiviströrelsen Anonymous som attackerat "etablissemanget" under ett 20-tal år. Anonymous Sudan har själva på sin Telegram-kanal uttryckt stöd för ryska hackergrupper, men också dementerat att de på något sätt själva skulle vara ryska.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här