Waymo utlovar helt förarlösa bilar för taxitjänstens kunder

2019-10-14 09:50  
Helt förarlösa Waymo-bilar är på väg, meddelat bolaget. Foto: Waymo

Waymos självkörande taxitjänst har haft en obligatorisk säkerhetsförare. Men nu utlovar Waymo att kunder snart ska få åka i helt förarlösa bilar.

Bland de bolag som testar autonoma bilar på allmän väg i USA finns en klar ledare. Alphabets underbolag Waymo drar ifrån konkurrenterna. Det har de obligatoriska testrapporter som skickas in till Department of Motor Vehicles visat.

Bland totalt 48 aktörer gjorde Waymos säkerhetsförare minst antal ingripanden i körningen under 2018. Faktum är att företagets bil tog sig mer än dubbelt så långt mellan tillfällena som det näst bästa bolaget.

Och nu verkar ledaren vara på väg att ta ett rejält kliv framåt. I december 2018 lanserades Waymo One, en självkörande taxitjänst. Nu har kunder som laddat ner den tillhörande appen fått ett mejl där bolaget meddelar: Helt förarlösa Waymo-bilar är på väg.

”Vi är väldigt glada över att kunna berätta att du snart kan få uppleva en förarlös bilfärd!” skriver Waymo i mejlet.

Kan motsvara nivå 4

Kunder som har matchats med en helt förarlös bil ska uppmärksammas av appen på att ingen säkerhetsförare kommer att finnas i framsätet. Om man behöver hjälp under färden kan man kontakta supporten via appens hjälpknapp.    

Enligt Techcrunch har Waymo bekräftat att mejlet kommer från företaget. Det är dock oklart hur många förarlösa bilar det kommer att röra sig om, och vilka de eventuella begränsningarna blir kring deras körningar.

De förarlösa taxifärder Waymo planerar kan motsvara nivå 4 enligt SAE-skalan, som är den näst högsta nivån för autonoma fordon. Nivå 4 innebär att systemet på egen hand framför bilen, under vissa förutsättningar.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt