Fordon

Vulkanaskan tillbaka

Vulkanaskan upp till 20 000 fots höjd. Foto: Met Office
Vulkanaskan upp till 20 000 fots höjd. Foto: Met Office
Vulkanaskan mellan 20 000 och 35 000 fot. Foto: Met Office
Vulkanaskan mellan 20 000 och 35 000 fot. Foto: Met Office

Luftfartsverket varnar i sin uppdaterade flyginformation för att askmolnet från Island kommer att lamslå flygtrafiken i Europa under måndagskvällen och att det blir stora problem i hela Europa under tisdagen.

Publicerad

Redan på söndagen varnade den brittiska vädertjänsten Met Office för att vulkanaskan från Island skulle vända tillbaka över Europa och en rad flygplatser i Europa stängdes och över tusen avgångar ställdes in.

Bland de drabbade flygplatserna var Heathrow och Shiphol, naven i den europeiska flygtrafiken.

Under måndagseftermiddagen och måndagskvällen väntas askmolnet ligga över Nordatlanten mellan Island och Norge och delar av södra England, inklusive Londonområdet, skriver Luftfartsverket i sin uppdaterade information klockan 15.00 på måndagen.

Luftfartsverket klassar detta område som zon 1, det vill säga totalt flygförbud.

Zon 2, där det krävs tillstånd för varje flygning, kommer under tisdagen att utvidgas till att omfatta stora delar av franskt och tyskt luftrum samt luftrummet mellan Island och Grönland, skriver Luftfartsverket.

Sverige klarade sig lindrigt undan denna gång med restriktioner bara i södra och västra Sverige.

Uftfartsverket klassar de södra och västra delarna av Sverige från Strömstad ned till Ystad och söderut som flygzon 2. Övrigt svenskt luftrum är fritt, det vill säga zon 3.

Även på onsdagen kan det bli problem för Europa medan torsdagen ser bättre ut. Då har askmolnet dragit sig norrut, enligtfemdygnsprognosen från brittiska Met Office.