Fordon

Volvos försök med självkörande bilar i Göteborg stoppas

En av familjerna som ingår i Drive Me-projektet. Foto: Volvo Cars.
En av familjerna som ingår i Drive Me-projektet. Foto: Volvo Cars.

Familjer i Göteborgsområdet skulle få låna och testa självkörande Volvo-bilar. Men nu sätter Transportstyrelsen stopp för det prestigefyllda Drive Me-projektet.

Publicerad

Volvo Cars hade satt som mål att dela ut 100 självkörande bilar till familjer i Göteborgsområdet under 2017. Men efter flera förseningar sätter Transportstyrelsen nu stopp för Drive Me-projektet, rapporterar Dagens Industri.

Myndigheten har valt att ge avslag på Volvos ansökan, som lämnades in i november förra året.

– Juridiskt kan vi inte ge tillstånd till tredje part. Ingen som inte jobbar på Volvo Cars kan få delta i det här projektet för då blir det oklart kring ansvaret om olyckan skulle vara framme, säger Björn Hansson som utredare på Transportstyrelsen till DI.

Volvo drog officiellt igång Drive Me-projektet i december förra året. Då hade två familjer i Göteborgsområdet fått varsin Volvo XC90 - fast inte den självkörande variant som Volvo lovat från början.

Bilarna har samma förarstöd som i de Volvo XC90 som redan finns på marknaden, nivå 2 enligt SAE:s sexgradiga skala för autonoma fordon. Det innebär funktioner som Pilot Assist 2, adaptiv farthållare och körfältsassistans. Skillnaden är att bilarna i projektet innehåller teknik för datainsamling och övervakning av förarbeteende.

Volvo ger inte upp testkörningen

Samtidigt har Volvo dragit ned på omfattningen av projektet. Från en vision om 100 bilar i Göteborg till ett mål om att 100 privatpersoner ska ha ingått i testerna under en fyraårsperiod.

Men Volvo har inte gett upp hoppet om att privatpersoner i Göteborg ska få testköra bilarna.

– Vi jobbar på med processen och som vi ser det är det en del tolkningar och definitioner där vi har olika syn, men som vi hoppas kunna hitta en lösning på. Familjerna skulle framför allt ge oss kunskap om beteendet kring autonom körning. Den kunskapen får vi nu samla in på annat sätt, säger Volvo Cars säkerhetsstrateg Anders Eugensson till Dagens Industri.

Det ska tilläggas att beskedet från Transportstyrelsen inte påverkar Volvos övriga tester av självkörande bilar i Göteborg. Volvo-anställda kan fortsätta testköra som vanligt.

Volvo Cars har som mål att ha en helt självkörande bil (nivå 4) på marknaden 2021. I veckan gick bolaget ut med ytterligare en prognos: i mitten av 2020-talet ska var tredje såld Volvo-bil ha självkörande teknik och varannan ska vara helt eldriven.

Drive Me

2013 meddelade Volvo Cars att man hade som mål att 100 familjer i Göteborgsområdet skulle få låna varsin självkörande Volvo med start 2017. Liknande tester är tänkta att genomföras i Storbritannien och Kina.

Målet var att bilarna skulle vara helt självkörande (nivå 4) på vissa vägsträckor runt Göteborg.