Fordon

Volvo och Waymo ska utveckla självkörande bilar tillsammans

Foto: Polestar/Volvo/Waymo
Foto: Polestar/Volvo/Waymo

Först infotainmentsystemet och nu självkörande teknik. Volvo knyter sig allt tätare samman med teknikjätten Google. Waymo blir exklusiv partner när det handlar om utvecklingen av autonom teknik.

Publicerad

För ett par år sedan var självkörande bilar hett. Bildirektörer talade gärna om satsningar på ny teknik som skulle göra att förare snart skulle kunna släppa ratten. Volvo var ett sådant exempel och de fick efter lite motgång grönt ljus att testa självkörande bilar i trafiken.

Strax därefter ingick Volvo partnerskap med Uber och börja leverera XC90-bilar till deras tester. Men efter tragedin där en kvinna omkom efter att ha blivit påkörd av en Uber-Volvo så har verkligen utmaningarna som tekniken står för kommit i dager. Och i höstas erkände Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars, att man har underskattat svårigheten.

– När det kommer till det (självkörande bilar reds.anm) har det visat sig vara tekniskt mer utmanande än vad vi trodde från början, sade han i höstas.

Nu verkar det som att Volvo i jakten på att överkomma svårigheterna tittar bortom Uber. I ett pressmeddelande framgår det att tillverkaren har valt att fördjupa samarbete med Google-koncernen. Detta eftersom man nu har ingått avtal där Waymo blir exklusiv global L4-partner när det gäller autonom teknik.

– Det här nyckelsamarbetet med Volvo Car Group hjälper oss att utveckla Waymo Driver globalt de kommande åren och representerar en viktig milstolpe i den väldigt konkurrensutsatta bilbranschen, säger Adam Frost på Waymo i ett uttalande.

Volvos teknikchef, Henrik Green, säger å sin sida att fullt autonoma fordon har stort säkerhetspotential samt kommer att kunna revolutionera hur folk lever, arbetar och reser.

– Vårt globala partnerskap med Waymo öppnar upp nya och spännande affärsmöjligheter.

När gäller detaljerna var de båda företagen väldigt sparsamma. Det som framgick var att i samarbetets första skede, något som indikerar att mer är på gång, så kommer man arbeta med att integrera Waymo Driver i en helt ny mobilitetsfokuserad elektrisk fordonsplattform för mobilitetstjänster.

Vad det här betyder i förlängningen återstår att se. Volvo hade ju tidigare företaget Zenuity tillsammans med Autoliv, men det samarbetet gick i sank och avslutades tidigare i våras.

Det framgår inte heller vad som skiljer Volvo från Waymos andra partners. Google-företaget har ju långtgående partnersamarbete med Fiat Chrysler Automobiles, Jaguar Land Rover samt Renault-Nissan alliansen.

Utöver Volvo Cars kommer även Polestar samt Lynk&Co att ingå i samarbetet.