Fordon

Volvo och Uber visar självkörande bil: ”Redan levererats”

Volvo XC90 med Ubers självkörande system. Foto: TT
Volvo XC90 med Ubers självkörande system. Foto: TT

Utvecklingen mot självkörande bilar har rullat en bit till. Volvo visar nu en modell för serieproduktion som anpassats till Ubers självkörande system.

Publicerad

– De första bilarna har redan levererats, säger Christina Zander, presstalesperson på Volvo Cars.

Som en taxi med rejäl skylt och en kamera på taket. Ungefär så skulle man kunna beskriva hur Volvon kommer att se ut med taxitjänsten Ubers avancerade system monterat. Det är den stora suv-modellen XC90 som gjorts i en variant enligt det USA-baserade företagets behov för självkörande taxitrafik.

Bilen har flera reservsystem för såväl styrning som bromsar, och även en backup för elförsörjningen från batteriet. Reservsystemen är utformade så att de ska träda i kraft genast, om något av de primära systemen slutar fungera.

En rad sensorer, på taket eller inbyggda, ska ta in den information som fordonet behöver för att köra utan förare. Tanken är att bilen så småningom ska kunna ta sig fram utan de Uberanställda som idag kör, eller övervakar, i områden som anpassats för självkörande fordon.

I slutet av 2017 kom Volvo överens med Uber om leverans av "tiotusentals" bilar som kan anpassas för att bli självkörande. Nu har de första levererats. Serieproduktionen startar senare i år.

"Vi väntar oss att en tredjedel av alla bilar vi säljer kommer att vara helt självkörande i mitten av nästa årtionde", säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars, enligt ett pressmeddelande.

Volvo har tillstånd från Transportstyrelsen för testkörning av självkörande bilar i Göteborgsområdet, med vissa begränsande villkor.