Fordon

Volvo och Google i samarbete om självkörande bilar

Volvo slår ett slag för självkörande bilar. Foto: Volvo Cars
Volvo slår ett slag för självkörande bilar. Foto: Volvo Cars

Volvo Cars, Google och Ford startar ett samarbete om självkörande bilar. Även bildelarföretag som Uber och Lyft deltar.

Publicerad

Företagen bildar en lobbyorganisation för att i USA i samverkan med lagstiftare och allmänheten slå ett slag för de fördelar som självkörande bilar innebär när det gäller säkerhet och tillgänglighet.

Samarbetsgruppen som kallas ’The self-driving coalition for safer streets’ leds av den tidigare chefen för trafiksäkerhetsorganisationen NHTSA, David Strickland.

Strickland säger i ett uttalande att den bästa vägen för denna innovation är tydliga regler som gäller över hela USA.

NHTSA har tidigare poängterat vikten av att det inte uppstår ett lapptäcke av olika regler för självkörande bilar baserat på delstatsbeslut. Den teknik för artificiell intelligens som Google använder för sina självkörande bilar skulle juridiskt kunna betraktas som en förare i federal lag.

De fem företagen kommer inledningsvis att arbeta med medborgarorganisationer, kommuner och företag för att sprida budskapet om självkörande bilar på den nordamerikanska kontinenten.

Samtidigt meddelar Volvo Cars att man startar Storbritanniens största testprojekt med självkörande bilar. Projektet heter Drive Me London och går ut på att vanliga familjer får använda självkörande bilar på offentliga vägar.

Volvo ska sedan samla in data från användarna och tillsammans med försäkringsbolagens forskningscentrum Thatcham Research analysera dessa data. Projektet börjar 2017 med ett mindre antal halvautonoma bilar och utökas sedan till hundra helautonoma bilar år 2018.

– Det finns flera fördelar med autonoma bilar, säger Volvochefen Håkan Samuelsson. Därför måste regeringar runt om i världen anpassa lagar och infrastruktur så att autonoma bilar kan komma ut på vägarna så snart som möjligt.