Fordon

Volvo lanserar första trecylindriga motorn

Nya Volvo XC 40. Foto: Volvo
Nya Volvo XC 40. Foto: Volvo
En bild på motorn som ännu är i utvecklingsstadiet. Foto: Volvo
En bild på motorn som ännu är i utvecklingsstadiet. Foto: Volvo

Cylinderbortfall för en ljusare framtid. För första gången i sin 91 åriga historia så lanserar Volvo en trecylindrig motor. Motorns kompakta design ger den flexibilitet som vi behöver, säger Alexander Petrofski på Volvo.

Publicerad

Downsizing har länge varit trenden. Nya effektivare och billigare turbo- samt kompressorsystem har gjort det möjligt att minska cylindervolymen men behålla effekten.

Fords enlitersmotor har prisats som årets bästa tre år i rad (2012-2014), och det har gått år sedan tillverkare som Fiat, Audi och BMW kapade bort cylindrar. Volvo har dock varit sena på bollen, men nu 2018 kommer den första trecylindriga enheten.

Motorn som har en slagvolym på 1,5 liter är utvecklad internt och bygger på samma modulära konstruktion som Volvos övriga fyrcylindriga Drive-E-familj.

Strategin är att få bättre skalekonomi genom att använda samma grund, och förutom att nyheten delar komponenter så är motorn utformad för integrering i plug-in hybridbilar.

Volvos kompakta crossovermodell XC40 blir först ut med den nya 1,5-litersmotorn. Ännu har man inte avslöjat exakt prestanda för sin nya drivlina – men Volvo T2/T3, som modellbeteckningen blir, kommer få mellan 120-150 hästkrafter.

– Vår nya trecylindriga motor är en spännande utveckling för XC40 och för Volvo Cars i allmänhet, säger Alexander Petrofski, ansvarig för 40-seriebilar på Volvo, i ett pressmeddelande.

Exakt när man planerar att lansera hybriddrivlinan där den kombineras med en elmotor är inget som tillverkaren avslöjar än. Men företaget har inte lång tid kvar innan löftet om att alla bilar ska vara elektrifierade infaller.