Fordon

Volvo Cars vd oroas av amerikanska hotet om tullar

De senaste dagarnas hot från Vita huset om tullar på europeiska bilar har skakat om branschen som nu möts i Genève. Volvo Cars vd Håkan Samuelsson är avvaktande orolig.

Publicerad

Så sent som på måndagen sade president Donald Trump, under en kort pressträff med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, att ”europeiska bilar rinner in som vatten i USA”. Om det och hans övriga utspel de senaste dagarna är en förhandlingstaktik eller reellt hot mot Europas bilindustri är det få som vet.

– Jag vill vänta med att bli riktigt orolig tills det kommer ut något materiellt, men skulle det blir en reglerad situation där vi inte längre kan handla fritt med bilar så är det naturligtvis oerhört negativt. Om man verkligen tänker igenom det här så borde man inse att alla vinner på fri handel även i USA, säger Håkan Samuelsson till TT på tisdagsmorgonen och fortsätter:

– Ta vår fabrik i Charleston som exempel där vi investerar upp till en miljard dollar och där hälften av produktionen kommer att exporteras. Vi skapar 4.000 jobb i USA, slår han fast.

Trump slår mer eller mindre klart fast att de amerikanska biltillverkarna förlorar på dagens handelsregler. Håkan Samuelsson håller inte med.

– På en fri marknad är det kvalitet och kostnader som avgör. De som kommer att förlora på en reglering är kunderna som får sämre bilar eller betala mer.