Fordon

Volvo Cars oro – har bara datorchip i fyra veckor till

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Foto: Henrik Montgomery/TT
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Bristen på datorchip fortsätter att slå mot bilbranschen. Volvo Cars har hittills klarat sig – men nu ser vd Håkan Samuelsson stora risker uppenbara sig.  

Publicerad

Bristen på halvledarmaterial, som används för att tillverka datorchip, har slagit hårt mot åtskilliga personbilstillverkare. Följden har blivit neddragen produktion på många håll. 

Volvo Cars har hittills inte tillhört skaran men nu flaggar vd Håkan Samuelsson för att situationen kan komma att förändras relativt snabbt. I dagsläget har företaget säkrat leveranser fyra veckor framåt i tiden.

– På kort sikt ser vi inga störningar. Men det finns förstås en stor risk att de kan inträffa under första kvartalet. Det är dock väldigt svårt att förutse, säger han till nyhetsbyrån Reuters i samband med presentationen av årsbokslutet.

Störningar kan pågå till Q3

Ford, Toyota, FCA (numer en del av nya koncernen Stellantis) och Nissan har alla tvingats dra ner på produktionen. Volkswagen väntar sig se en påverkan någon gång under februari. 

Störningen kan pågå ända till tredje kvartalet, varnar analysfirman IHS Markit. Bara under årets första kvartal kan 672 000 fordon omfattas.  

– Eftersom orsaken till begränsningarna är resultatet av ökad efterfrågan från biltillverkarna och begränsad tillgång på halvledare kommer situationen inte vara löst förrän båda krafterna är balanserande, säger Phil Amsrud, analytiker på IHS Markit, till Reuters